Menu

Drafti/Hidrokarburet e vajit mineral në ushqim

Ekspertët e EFSA arritën në përfundimin se hidrokarburet e ngopura me vaj mineral (MOSH) nuk paraqesin shqetësim për shëndetin. Ata gjithashtu konfirmuan se disa substanca në grupin e njohur si hidrokarburet aromatike të vajit mineral (MOAH) janë një shqetësim i mundshëm shëndetësor.

Këto janë disa nga përfundimet e një projekt-opinioni shkencor që u lançua për konsultim publik dhe përditëson vlerësimin e mëparshëm të rrezikut të EFSA-së, për hidrokarburet e vajrave minerale në ushqim.

Hidrokarburet minerale (MOH) përfshijnë një gamë të gjerë përbërjesh kimike të marra kryesisht nga distilimi dhe rafinimi i naftës. Ato kategorizohen në dy grupe kryesore të referuara si MOSH dhe MOAH.

“Për MOSH, efektet negative në mëlçi u vunë re tek miu, por provat sugjerojnë se këto efekte nuk janë të rëndësishme për njerëzit. Prandaj, ne ishim në gjendje të përjashtonim një rrezik për shëndetin publik”-tha James Kevin Chipman, kryetar i grupit të punës për hidrokarburet e vajrave minerale.

Ekspertët shikuan gjithashtu dy lloje të ndryshme të MOAH, duke arritur në përfundimin se ai mund të përmbajë substanca gjenotoksike që mund të dëmtojnë ADN-në në qeliza dhe mund të shkaktojnë kancer. Për gjenotoksina si këto nuk është e mundur të vendoset një nivel i sigurt.

Ka pak informacion në dispozicion për shfaqjen e MOAH në ushqim, kështu që ekspertët punuan në dy skenarë të ndryshëm parashikues, të cilët të dy treguan një shqetësim të mundshëm shëndetësor duke përdorur një qasje të ekspozimit.

Hidrokarburet e vajit mineral në ushqim

MOSH mund të hyjë në ushqim në shumë mënyra, përmes ndotjes së mjedisit, përdorimit të lubrifikantëve për makineri, agjentëve çlirues, ndihmave për përpunim, aditivëve të ushqimit ose ushqimit për kafshë dhe migrimit nga materialet në kontakt me ushqimin. Ato janë gjetur në një shumëllojshmëri ushqimesh, të cilat zakonisht përmbajnë nivele më të larta të MOSH se MOAH. Nivelet më të larta të MOSH u gjetën në vajrat bimore dhe ekspozimi më i lartë u vlerësua për të rinjtë, veçanërisht foshnjat që janë ushqyer ekskluzivisht me formula për foshnjat që përmbajnë nivele të larta të MOSH.

Rekomandime

Ekspertët rekomanduan që të bëhen më shumë kërkime për të përcaktuar sasinë e pranisë së MOAH në ushqim dhe që të mblidhen të dhëna për toksicitetin për të vlerësuar më mirë rreziqet që ato paraqesin. Për MOSH është e rëndësishme që të vazhdojë studimin e efekteve të mundshme afatgjata në shëndetin e njeriut. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed