Menu

EFSA: Studim mbi sigurinë e ushqimeve të reja, rasti i pluhurit të farave chia

EFSA ka kryer një studim mbi sigurinë e pluhurit të farave chia (Salvia hispanica L.) si ushqim i ri, në përputhje me Rregulloren (BE) 2015/2283. Në vijim të një kërkese nga Komisioni Evropian, Panelit të EFSA për Ushqyerjen, Ushqimet e Reja dhe Alergenet Ushqimore iu kërkua një opinion shkencor mbi pluhurin e farave chia (Salvia hispanica L.) Konkluzionet e panelit janë që pluhurat e farave chia janë pjesërisht të sigurta, nën kushtet e vlerësuara të përdorimit.

Burimi i ushqimit të ri (fara chia) është vlerësuar se nuk ngre çështje sigurie ushqimore. Gjithashtu, nuk ka të dhëna për alergenet mbi ushqimin e ri. Ushqimet e reja, të quajtur ‘Pluhur Xia 125’ është një pluhur i imët me një përmbajtje proteinike me të paktën 40% dhe ‘Pluhur Xia 435’ është një pluhur i imët me një përmbajtje fibrash me të paktën 50%. Të dy pluhurat përftohen nga farat e chias.

Marrë nga EFSA

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed