Menu

EFSA: Vlerësim mbi mbetjet e barnave veterinare në ushqim

Mbetjet e barnave veterinare dhe substancave të tjera tek kafshët dhe ushqimet me origjinë shtazore në Bashkimin Evropian vazhdojnë të bien sipas të dhënave të fundit. Të dhënat e monitorimit nga EFSA janë nxjerrë nga 620 758 mostra të mbledhura nga shtetet anëtare të BE-së, Islanda dhe Norvegjia. Përqindja e mostrave që ka tejkaluar nivelet maksimale ligjore ishte 0.19%. Kjo është shifra më e ulët në 11 vitet e fundit (periudha në të cilën mosrespektimi i kufijve ligjorë ishte ndërmjet 0.25% dhe 0.37%). Përqindja për vitin 2019 ishte 0.30%. Normat e pajtueshmërisë u rritën për agjentët antitiroide, steroidet dhe laktonet e acidit resorcil në vitin 2020. Një rritje është vërejtur edhe për antihelmintikët, përbërjet klororganike, përbërjet organofosforike, ngjyrat dhe substancat e tjera. Të gjitha të dhënat, të cilat përmbajnë afërsisht 13 milionë gjetje janë të disponueshme nga EFSA për të përmirësuar transparencën, riprodhueshmërinë dhe ripërdorueshmërinë e provave shkencore në vlerësimin e rreziqeve të sigurisë së ushqimit. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed