Menu

Ekspertja Bernarda Hadëri: Bizneset ushqimore të zbatojnë planet HACCP, inspektorët e AKU abuzojnë pasi janë të painformuar

Në një lidhje Skype në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, ekspertja e sigurisë ushqimore Bernarda Hadëri foli për fillimet e implementimit të planeve HACCP në Shqipëri, rëndësinë e zbatimit të standardeve të përcaktuara nga BE dhe abuzimet që bëhen nga inspektorët të cilët shpeshherë janë të painformuar.

“HACCP është një standard i implementuar prej vitesh dhe një nga normat kryesore përsa i përket sigurisë ushqimore, nga marrja e lëndës së parë nga operatori i biznesit, ruajtja, shpërndarja e tregtimi. Siguria ushqimore është e rëndësishme për t’u bërë pjesë e Unionit Doga, pasi çdo produkt duhet të jetë i sigurt në të gjitha hallkat e saj. Në Shqipëri, plani HACCP kanë hyrë pas viteve 2000 dhe është bërë një normë ligjore për operatorët e biznesit që operojnë, pasi të gjithë duhet ta kenë këtë normë të implementuar. Është rregull i përgjithshëm, është standard shumë unik, duke patur parasysh llojin e produktit që do implementohet, çdo operator biznesi i ka të ndryshme normat. Për operatorët e biznesit që përpunojnë, ruajnë, shpërndajnë dhe tregtojnë produktet e tyre, zinxhiri duhet të monitorohet edhe nga mbajtja e mirë e praktikave të punës dhe higjenës. Organet inspektuese duhet të jenë njohës të mirë të sistemit. Çdo operator duhet të mbajë të dhëna të përdishme, në momentin kur e impelmenton planin HACCP. Kërkohet me ngulm që ky plan të jetë i certifikuar, që është jashtë ligjit. Ligji e kërkon të implementuar, jo detyrimisht duhet të jetë një standard i licencuar. Në momentin që inspektorët trokasin në dyert e biznesit dhe kërkojnë që të jetë i licencuar, është detyrë e biznesit ta hedh poshtë pasi është jashtë ligjit. Kjo kërkohet rëndomë nga inspektorët, pasi nuk kanë informacion. Një operator biznesi që merret nga lënda e parë deri te tregtimi i produktit nuk ka rëndësi se sa ka xhiron vjetore, por duhet të zbatojë standardet që t’i sigurojë ushqimet konsumatorit. Produktet ushqimore duhet të jenë të sigurta, si vend jashtë BE e kemi detyrim këto rregulla t’i implementojmë, që të bëhemi dhe pjesë e BE. Përsa i përket ISO 22000 është normë që ka në brendësi dy standarde për cilësinë dhe sigurinë e produktit ushqimor”-tha Bernarda Hadëri.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed