Menu

Ftalatet, draft opinioni i hapur për konsultim publik

EFSA ka nisur konsultimet për projekt-opinionin e saj mbi identifikimin dhe prioritizimin për vlerësimin e rrezikut të plastikës së përdorur në materialet në kontakt me ushqimin dhe për projekt-protokollin e saj për vlerësimin e ekspozimit të atyre substancave që janë prioritare.

Konsultimet do të zgjasin 6 javë dhe të gjitha palët e interesuara inkurajohen të kontribuojnë. Të dy konsultimet i përgjigjen një kërkese të Komisionit Evropian që EFSA të kryejë punë përgatitore për rivlerësimin e rreziqeve për shëndetin publik nga prania e plastifikuesve si ftalatet, substancat të ngjashme dhe substancat zëvendësuese në materialet në kontakt me ushqimin (FCMs ).

Për projekt-opinionin mbi identifikimin dhe prioritizimin e plastifikuesve, Paneli i EFSA-së për Materialet, Enzimat dhe Ndihmat e Përpunimit të Kontaktit me Ushqimin (CEP) shqyrtoi të dhënat e ofruara nga Komisioni Evropian, Agjencia Evropiane e Kimikateve (ECHA) dhe Shtetet Anëtare të BE-së.

Në prioritet vetëm substancat e autorizuara për FCM në BE ose në nivel kombëtar. Konsultimi i dytë për projekt-protokollin përcakton qasjen që EFSA synon të përdorë për të tërhequr dhe përzgjedhur të dhëna dhe për të analizuar e integruar provat për vlerësimin e ekspozimit të substancave me prioritet.

EFSA kreu punën për këto dy projekt-produkte në bashkëpunim të ngushtë me ECHA, duke pilotuar qasjen “Një Substancë, Një Vlerësim” sipas Strategjisë së KE-së për Kimikatet për Qëndrueshmërinë (CSS). Palët e interesuara ftohen të paraqesin komente mbi draft opinionin dhe draft protokollin përmes faqeve të dedikuara të konsultimit. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed