Menu

Hetimi i FDA: Formulat pluhur për foshnjat shkaktuan infeksione bakteriale dhe një vdekje

FDA së bashku me CDC dhe partnerët shtetërorë e lokalë po hetojnë katër ankesa të konsumatorëve për sëmundjen e foshnjave në lidhje me produktet nga Abbott Nutrition’s Sturgis, objekti MI me datë 20/9/2021 deri më 1/11/2022. Të gjitha rastet raportohet të jenë konsumuar formulat për foshnjat me pluhur (IF) të prodhuar nga objekti Sturgis i Abbott Nutrition, MI. Këto ankesa përfshijnë tre raporte të infeksioneve me Cronobacter sakazakii dhe një raport të infeksionit Salmonella Neëport tek foshnjat. Të katër rastet në lidhje me këto ankesa u shtruan në spital dhe Cronobacter mund të ketë kontribuar në një vdekje në një rast.

FDA ka nisur një inspektim në objekt. Gjetjet e deritanishme përfshijnë disa rezultate pozitive të Cronobacter nga mostrat të marra nga FDA dhe vëzhgimeve inspektuese nga hetuesit e FDA. Një rishikim i të dhënave të brendshme të firmës tregon gjithashtu ndotjen e mjedisit me Cronobacter sakazakii dhe shkatërrimin e produktit të firmës për shkak të pranisë së Cronobacter.

FDA po lëshon këtë këshillë për të paralajmëruar konsumatorët që të shmangin blerjen ose përdorimin e formulës me pluhur për foshnjat, të prodhuar në objektin Sturgis, MI.

Më 17.2.2022, Abbott Nutrition nisi një tërheqje vullnetare të disa formulave pluhur për foshnjat. Produktet e “Sturgis” mund të gjenden në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka të ngjarë të eksportohen edhe në vende të tjera. Formulat e rikujtuara me pluhur për foshnjat kanë potencialin të kontaminohen me Cronobacter, një bakter që mund të shkaktojë sëmundje të rënda të shkaktuara nga ushqimi, kryesisht tek foshnjat. Infeksionet Cronobacter janë të rralla, por janë veçanërisht të rrezikshme për foshnjat e porsalindura.

Bakteret Cronobacter mund të shkaktojnë infeksione të rënda, kërcënuese për jetën, meningjit (një inflamacion i membranave që mbrojnë trurin dhe shtyllën kurrizore). Simptomat mund të përfshijnë ushqyerje të dobët, nervozizëm, ndryshime të temperaturës, verdhëz (lëkurë të verdhë dhe të bardhët e syve), frymëmarrje të rënkuar dhe lëvizje jonormale. Infeksioni Cronobacter gjithashtu mund të shkaktojë dëmtim të zorrëve dhe mund të përhapet përmes gjakut në pjesë të tjera të trupit. Nëse fëmija juaj po përjeton ndonjë nga këto simptoma, duhet të njoftoni ofruesin e kujdesit shëndetësor të fëmijës suaj dhe të kërkoni kujdes mjekësor për fëmijën tuaj menjëherë. Ofruesit e kujdesit shëndetësor dhe departamentet shëndetësore inkurajohen të raportojnë çdo rast të konfirmuar të Cronobacter në CDC. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed