Menu

Kimikate në enët dhe gotat e përdorura në mensat e shkollës. Apeli për t’i zëvendësuar

Revista “Il Salvagente” u dërgoi një letër të hapur ministrave të shëndetësisë dhe arsimit për të “parandaluar që kimikatet toksike Pfas të përfundojë në pjatat e fëmijëve tanë”. Ankesa pason hetimin e kryer qershorin e kaluar i cili ngriti dyshimin për praninë e këtyre substancave kancerogjene në pjatat, gotat e shpërndara në mensat e shkollave italiane. Apeli u nënshkrua nga dhjetëra shoqata shkencore dhe shoqëria civile. Këto përfshijnë FNOMCeO,  Urdhri i Mjekëve, ISDE,  Shoqëria Ndërkombëtare e Mjekëve për Mjedisin, Fondacioni për Shëndetin, Asociacioni për Studime dhe Informacion Shëndetësor (AsSIS), Rrjeti i Qëndrueshmërisë dhe Shëndetit (i cili përfshin 30 shoqata) dhe Komiteti i Politikave të Ushqimit.

“Zgjidhjet janë atje” – shpjegoni Lifebuoy dhe shoqatat, ndaj përdorni sende të ripërdorshme në mensat e shkollës, siç bëhet në shumë qytete italiane (të sigurta për Covid) dhe vendosni, në tenderat për furnizimin e mensave shkollore. Ky është teksti i letrës së hapur të dërguar nga Salvagente dhe 12 shoqatat nënshkruese drejtuar dy ministrave.

Për ministrat e arsimit dhe shëndetësisë, lënda: Substanca potencialisht toksike në drekat e shkollës, zgjidhja është atje. Le ta miratojmë tani

Pas dy hetimeve të rëndësishme, njëri i kryer nga Il Salvagente, tjetri nga BEUC (Shoqata Evropiane e Konsumatorit) u zbulua se në shumë produkte në kontakt me ushqimin kishte substanca të dëmshme për shëndetin. Këto produkte gjithashtu përfshijnë enët, gotat e përdorura në shkolla, nga kopshti në shkollën fillore, me rreziqe të mundshme shëndetësore për vajzat dhe djemtë. Javët e fundit, një rrjet shoqatash janë mbledhur për të sjellë këtë çështje kritike në vëmendjen e ministrave kompetentë, në mënyrë që ata të ndërhyjnë në mënyrë të vendosur. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed