Menu

Maja e birrës: Rregullat e arta për ruajtjen e saj optimale

Majaja është një përbërës sa modest dhe vendimtar për pjekjen dhe përgatitjen e ëmbëlsirave të fundvitit. Pavarësisht rritjes së difuzionit në dy vitet e fundit, jo të gjithë ‘bukëpjekësit’ kanë patur mundësinë të fitojnë përvojë të mjaftueshme në përdorimin dhe mbi të gjitha në rregullat e arta për një ruajtje korrekte të tharmit. Megjithatë, kjo është një pyetje e rëndësishme, pasi po flasim për një produkt që është në të vërtetë, një organizëm i gjallë.

Fillimisht, duhet sqaruar se ekzistojnë lloje të ndryshme produktesh që zakonisht përkufizohen me termin ‘maja’. Megjithatë, produkti më i përdorur në treg për pjekje është ai që dallohet me emrin maja e birrës, një organizëm njëqelizor emri shkencor i të cilit është Saccharomyces cerevisiae. Pasi të blihet duhet të ruhet në kushte optimale, pasi nëse këto kushte nuk plotësohen, ai mund të humbasë vitalitetin dhe të mos ‘funksionojë’ më si një agjent tharës.

Majaja e birrës, e quajtur edhe maja e sheqerit ose për përgatitjen e bukës, shitet në dy lloje, të cilat nuk ndryshojnë shumë për nga përdorimi, por ruhen me metoda të ndryshme. I freskëti, i propozuar në formatin e bllokut është më delikati: Duhet të mbahet midis zero dhe dhjetë gradë, por temperatura e tij optimale e ruajtjes është rreth gjashtë gradë dhe për rrjedhojë korrespondon në thelb me atë të një frigoriferi normal shtëpiak. Për më tepër, edhe nëse ruhet në temperaturat e duhura, me paketimin e mbyllur nuk duhet të ruhet përtej muajit dhe pasi të hapet është mirë ta përdorni brenda pak ditësh. Për ata që dëshirojnë ta mbajnë më gjatë, grupi i majave të sheqerit i shoqatës së prodhuesve të Assitol ju kujton se, ndryshe nga sa raportohet nga shumë site dhe video me receta, nuk rekomandohet rreptësisht ruajtja e tij në frigorifer sepse sipas “Ëelovelievito” “Pasi të shkrihej, do të humbiste forcën e tij fillestare të tharmit, pasi procesi i ngrirjes/shkrirjes komprometon cilësinë e tij”. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed