Menu

Masat që duhet të merrni nëse keni intolerance ndaj ushqimeve të caktuara

Masat paraprake që duhet të merrni nëse ju ose dikush që njihni ka alergji.

Nëse keni alergji ushqimore ose intolerancë është e rëndësishme që të keni informacionin që ju nevojitet për të bërë zgjedhje të sigurta ushqimore.

Nëse jeni duke ngrënë jashtë ose duke përgatitur ushqimin tuaj, ka ligje të etiketimit të alergenit dhe informacion që bizneset ushqimore duhet t’ju japin në lidhje me përbërjen e ushqimit.

Nëse ndiheni të sëmurë ose keni një reaksion alergjik pas ngrënies, duhet të kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore.

Agjencia e Standardeve të Ushqimit është përgjegjëse për etiketimin e alergenit dhe sigurimin e udhëzimeve për konsumatorët me mbindjeshmëri ndaj ushqimit, e cila përfshin alergji ushqimore, intolerancë dhe sëmundje. Ju mund të regjistroheni në shërbimin tonë të alarmit për alergji për të marrë njoftime kur publikojmë kujtimet e produkteve alergjike të rëndësishme për alergjinë tuaj ushqimore.

14 alergene

Në Britani, bizneset ushqimore duhet t’ju informojnë sipas ligjit për ushqimin. Kjo listë është identifikuar me ligjin e ushqimit si alergenët më të fuqishëm dhe më të përhapur.

14 alergenët janë: Selino, drithëra që përmbajnë gluten (si elbi dhe tërshëra), krustace (si karkaleca, gaforre dhe karavidhe), vezë, peshk , qumësht, molusqe (të tilla si midhje), mustardë, kikirikë, susam, soje, dioksid squfuri e sulfite dhe arra (të tilla si bajame, lajthi, fasule).

Nëse jeni alergjik ndaj përbërësve që nuk përfshihen në 14 alergenët, gjithmonë duhet të kontrolloni etiketën ose pyesni stafin për informacion në lidhje me alergjenin tuaj specifik ushqimor.

Informacioni dhe etiketimi i alergenit

Bizneset ushqimore duhet të informojnë klientët nëse ndonjë produkt që ata ofrojnë përmban ndonjë prej 14 alergeneve si përbërës.

Ka një numër mënyrash në të cilat informacioni alergjen mund t’ju jepet. Kjo mund të varet nga lloji i ushqimit që blini dhe lloji i biznesit të ushqimit nga i cili porositni.

Ushqim i paketuar

14 alergenët duhet të theksohen brenda listës së përbërësve të ushqimit ose pijeve të paketuara. Kjo mund të bëhet, për shembull, duke përdorur lloje të theksuara, të pjerrëta ose me ngjyrë, për t’i bërë përbërësit e alergjenit më të lehtë për t’u dalluar.

Ushqim jo i paketuar (i lirshëm)

Bizneset ushqimore të tilla si një furrë buke, kasap ose ushqimore, duhet t’ju japin informacion alergjen për çdo artikull të lirë që blini që përmban ndonjë nga 14 alergenët.

Paketuar për Shitje Direkte (PPDS)

Nga 1 Tetori 2021, ushqimi PPDS do të duhet të ketë një etiketë që shfaq një listë të plotë të përbërësve, me përbërës alergjikë të theksuar brenda tij.

Rregullat e reja të ushqimit PPDS do t’u sigurojnë klientëve më shumë informacion, për të bërë zgjedhje të sigurta ushqimore. Sidoqoftë, nuk duhet të zëvendësojë ose parandalojë konsumatorët që të kenë biseda rreth kërkesave të tyre alergjike, me biznesin e ushqimit. (FoodStandardsAgency)

Qendra Alert/Alert.al

 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed