Menu

Midhjet, analizat zbulojnë praninë e tetrodotoksinave

Analizat laboratorike të kryera nga Instituti Eksperimental Zooprophylactic i Venecias në ​​disa mostra midhjesh nga laguna e Marano në provincën Udine, kanë gjetur një prani të konsiderueshme të tetrodotoksinave (substanca toksike që përbëjnë një rrezik serioz për shëndetin e konsumatorëve ). Aspekti shqetësues është se këto janë gjetjet e para në molusqet në këtë zonë të Detit Adriatik. Tetrodotoksinat mund të kenë efekte potencialisht vdekjeprurëse për njerëzit. Nëse ato gëlltiten në doza të larta ata janë në gjendje të bllokojnë nervat, duke shkaktuar paralizë. Toksinat e njohur si “helm puffer” u identifikuan për herë të parë në këta peshq që bashkëjetojnë me baktere të afta për t’i prodhuar ato. Për këtë arsye, ngrënia e tyre është shumë e rrezikshme, aq sa çdo vit ka helmime në disa vende të Azisë Juglindore. Në Japoni, peshku është baza e një pjate tradicionale, e cila me ligj mund të përgatitet vetëm nga kuzhinierët me një licencë të veçantë, të lëshuar nga autoritetet shëndetësore pas një ekzaminimi shumë selektiv.

Tetrodotoksinat janë të pranishme edhe në disa lloje të tjera peshqish, të tillë si oktapodët me unaza blu dhe gastropodë të ndryshëm detarë. Këtë herë mostrat u morën nga shërbimet veterinare të autoritetit shëndetësor lokal si pjesë e programeve të monitorimit dhe kontrollit. Ky është zbulimi i parë i këtyre substancave në midhje dhe molusqe nga zona veriore e Detit Adriatik.

Deri disa vjet më parë, prania e neurotoksinave nuk konsiderohej një kërcënim i rëndësishëm për konsumatorët. Kohët e fundit, megjithatë, studiuesit dhe autoritetet kanë filluar të trajtojnë problemin, pas përhapjes në Mesdhe të specieve të njohura si bartëse të tetrodotoksinave, siç është peshku i argjendtë (Lagocephalus Sceleratus). (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed