Menu

Mykotoksina në ushqim, rrezik real apo jo?

Tërhiqen disa marka kafeje dhe grup bajamesh, si masë parandaluese për shkak të pranisë së mykotoksinave. Rindezet alarmi për rrezikun e ndotjes kimike dhe biologjike të ushqimit. Por, frikësimi është i pajustifikuar. Mykotoksinat janë substanca të prodhuara nga metabolizmi dytësor i disa (kërpudhave mikroskopike) që i përkasin kryesisht gjenerës Aspergillus, Penicillum, Fusarium dhe Alternaria, të cilat mund të zhvillohen në shumë ushqime dhe rreziku potencial i të cilave për shëndetin e konsumatorit është debatuar për vite me radhë. Veçanërisht në lidhje me faktin se këto molekula janë shumë rezistente ndaj proceseve të zinxhirëve të furnizimit ushqimor, madje edhe në temperatura të larta, të tilla si gatimi, sterilizimi, pjekja.

Sot, në veçanti, për ta kthyer çështjen në qendër të vëmendjes së publikut ishin rikujtimi parandalues i urdhëruar dhjetorin e kaluar nga Ministria e Shëndetësisë së Italisë, për tre marka kafeje dhe kapsulash në të cilat ochratoxin ishte i pranishëm, në sasi që tejkalonin kufijtë ligjorë të vendosur nga BE dhe në shkurt të disa grumbullimeve të bajameve për praninë e aflatoksinës. Së fundi, kërkimet kanë ngritur frikë të pajustifikueshme se djathërat mund të përmbajnë okratoksinë dhe sterigmatocystin.

Nga ana e tij, për të mbrojtur veten, konsumatori mund t’i drejtojë blerjet mbi produkte me cilësi të garantuar dhe origjinë të gjurmuar, duke shmangur ato nga vendet jo të BE-së, subjekt i alarmeve të shumta çdo vit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed