Menu

Obeziteti në fëmijëri, duhet zgjidhje shumëdisiplinore dhe mjete inovative

Italia është ndër shtetet evropiane me shkallën më të lartë të dhjamosjes te fëmijët. Problemi në fakt është regjistruar në 18% tek fëmijët dhe 19% tek adoleshentët. Sipas të dhënave në Raportin mbi dhjamosjen të paraqitur nga Instituti Auxologjik Italian dhe të raportuara nga Tecnomedicina, në vendin tonë pothuajse 1 në 5 fëmijë është i dhjamosur. Kjo është alarmuese dhe përbën një sfidë thelbësore për t’u trajtuar sa më parë të jetë e mundur për shkak të pasojave të saj lidhur me shëndetin publik.

Pikërisht për të gjetur zgjidhje që na lejojnë ta trajtojmë më mirë këtë problem, një thirrje u lëshua nga Fondazione Cariplo, me titull: “Ushqimi dhe shëndeti: Kërkimi mbi dhjamosjen në moshën e zhvillimit për promovimin e mënyrës më të shëndetshme të jetesës”. Thirrja parashikon financimin e një milion euro për projekte kërkimore multidisiplinare në gjendje të thellojnë shkaqet dhe pasojat e dhjamosjes në fëmijëri dhe moshës së zhvillimit në përgjithësi dhe është e hapur deri më 19 janar 2022. Organizatat publike dhe private jofitimprurëse që kryejnë veprimtari kërkimore shkencore mund të marrin pjesë, me qëllim të stimulimit të debatit publik dhe futjes së mjeteve novatore. Në projektet e propozuara, pjesëmarrësit duhet të parashikojnë veprime specifike të dedikuara për prodhimin e rekomandimeve për të promovuar stile jetese më të shëndetshme dhe për të rritur qasjet që mund të nxisin integrimin midis disiplinave të ndryshme, nga fusha ushqyese në atë psiko-sociale. “Lidhja midis të ushqyerit dhe shëndetit është e thellë dhe gjithashtu prek sferën emocionale dhe relacionale, përveç aspektit fizik” – tha Giovanni Fosti, president i Fondazione Cariplo. Për këtë arsye, është thelbësore të thellohet kërkimi mbi këtë korrelacion duke mbështetur projekte multidisiplinare. Në komunitet është thelbësore të përkrahim arsimimin në mënyrën e jetesës së shëndetshme për të gjithë fëmijët, veçanërisht për ata që kanë më pak mundësi për të ngrënë shëndetshëm. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed