Menu

OIE dhe WVA: Aktivitetet veterinare janë thelbesore për sigurinë e ushqimit

Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA), kanë dalë në një deklaratë të përbashkët sa i takon pandemisë globale COVID-19. Ato kanë tërhequr vëmendjen për rolet dhe përgjegjësitë e profesionit të veterinarisë për shëndetin publik. Ku nënvizojnë se aktivitetet specifike veterinare janë thelbësore për të siguruar një vazhdimësi në sigurinë e ushqimit, parandalimin e sëmundjeve dhe menaxhimin e urgjencës.

Për të trajtuar në mënyrë efektive sfidat e paraqitura nga pandemia COVID-19, shumë qeveri në mbarë botën kanë ndërmarrë masa kufizuese për të mbyllur bizneset jo thelbësore. Këto vendime shtrojnë pyetje në lidhje me përshtatjet e mundshme që duhet të zbatohen nga profesioni i veterinarisë.

Në këtë kontekst, Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA) mbeshtesin aktivitetet specifike të Shërbimeve Veterinare qe të konsiderohen si biznes thelbësor.

Mbajtja e aktiviteteve që janë thelbësore për shëndetin publik

Veterinerët janë një pjesë integrale e bashkësisë globale të shëndetit. Përtej aktiviteteve të lidhura me shëndetin dhe mirëqenien e kafshëve, ato kanë një rol kryesor në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve, përfshirë ato të transmetueshme për njerëzit, dhe për të siguruar sigurinë ushqimore për popullsinë.

Në situatën aktuale, është e rëndësishme që, në mesin e aktiviteteve të tyre të shumta, ata të mund t’i mbajnë ato të nevojshme për të siguruar që:

  • Shërbimet e rregullimit dhe inspektimit veterinar kombëtar dhe rajonal mund të mbikëqyrin integritetin e shëndetit publik
  • vetëm kafshët e shëndetshme dhe nënproduktet e tyre hyjnë në furnizimin me ushqim për të garantuar sigurinë ushqimore për popullsinë,
  • situatat emergjente mund të adresohen,
  • masat parandaluese, siç është vaksinimi kundër sëmundjeve me një ndikim të rëndësishëm shëndetësor publik ose ekonomik, mirëmbahen.
  • aktivitetet prioritare kërkimore vazhdojnë.

Gjatë kryerjes së punës së tyre, veterinerët kanë përgjegjësi të ruajnë shëndetin e tyre, shëndetin e atyre me të cilët punojnë dhe shëndetin e klientëve të tyre. Prandaj, ata duhet të sigurojnë që zbatohen nivele të përshtatshme të biosigurisë, që personeli i tyre të mbrohet me pajisjet e nevojshme dhe që pronarët e kafshëve të informohen për masat paraprake të vendosura. Theshtë përgjegjësi e secilit individ të sigurojë që sjelljet e duhura respektohen në kuadrin e këtyre veprimtarive, për të shmangur përhapjen e mëtejshme të COVID-19.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed