Menu

Përshirja e acideve yndyrore në ushqimin e foshnjave

Thirrje për të dhëna teknike dhe toksikologjike për esteret e acidit citrik të acideve yndyrore (E 472c) për përdorim si një aditiv ushqimor për të gjitha grupet e popullsisë, përfshirë edhe foshnjat.

Në bazë të nenit 32(1) të Rregullores (KE), aditivët ushqimorë që ishin lejuar për përdorim në Bashkimin Evropian përpara datës 20 janar 2009 duhet të rivlerësohen nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA). Programi për këtë rivlerësim është krijuar me Rregulloren e Komisionit (BE) Nr. 257/2010[2].

Në përputhje me kuadrin ligjor të mësipërm, Paneli i EFSA për aditivët dhe aromatizuesit e ushqimit (FAF) lëshoi ​​një opinion shkencor mbi sigurinë e acidit acetik, acidit laktik, acidit citrik, acidit tartarik dhe acideve yndyrore nga përdorimet e tyre si aditivë ushqimorë në kategoritë e ushqimeve të specifikuara.

Në opinionin e tij, Paneli FAF vuri në dukje se janë përfshirë nivelet e acideve yndyrore në ushqimin për foshnjat nën moshën 12 javë, në kategorinë 13.1.1 dhe 13.1.5.1. Paneli konsideroi se këto përdorime për foshnjat nën moshën 12 javë do të kërkonin një vlerësim specifik të rrezikut. Arsyeja ishte se qasja e vlerësimit të rrezikut e ndjekur në atë kohë nga Panelet Shkencore të EFSA në rivlerësimin e aditivëve ushqimorë nuk zbatohej për këtë grupmoshë.

Komisioni Evropian i kërkoi EFSA-së të adresojë mungesën e të dhënave (boshllëqet e të dhënave) gjatë vlerësimit të rrezikut të aditivëve ushqimorë për përdorime në ushqimin për foshnja. Prandaj, kërkesat specifike të të dhënave për të gjitha përdorimet e estereve të acidit citrik të mono dhe diglicerideve të acideve yndyrore (E 472c) përfshihen në këtë thirrje.

EFSA do të marrë në konsideratë rëndësinë e informacionit të dhënë për vlerësimin e rrezikut të estereve të acidit citrik të mono- dhe diglicerideve të acideve yndyrore (E 472c).

Kur informacioni i kërkuar nuk është dorëzuar në EFSA brenda afateve të përcaktuara, aditivi i ushqimit mund të hiqet nga lista e Bashkimit Europian në përputhje me procedurën e përcaktuar në nenin 10.3 i Rregullores (KE) Nr. 1333/2008. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed