Menu

Përzgjedhja dhe trajtimi i sigurt i ushqimeve të detit

Peshku dhe butakët janë një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme sepse ato përmbajnë proteina me cilësi të lartë dhe lëndë ushqyese të tjera. Në fakt, një dietë e ekuilibruar që përfshin një shumëllojshmëri peshqish dhe butakësh mund të kontribuojë në shëndetin e zemrës dhe të ndihmojë në rritjen dhe zhvillimin e duhur të fëmijëve. Ashtu si me çdo ushqim është e rëndësishme që ushqimet e detit të trajtohen në mënyrë të sigurt për të shmangur sëmundjet që vijnë nga ushqimi, të quajtur ndonjëherë helmim nga ushqimi.Ndiqni këto këshilla për trajtimin e sigurt për blerjen, përgatitjen dhe ruajtjen e peshkut dhe butakëve, që ju dhe familja juaj mund të shijoni me siguri shijen e shkëlqyer dhe ushqimin e mirë të detit.

Këshilla sigurie kur blini ushqim deti:

Blini vetëm peshk që është në frigorifer ose i ekspozuar në një shtresë të trashë me akull të freskët (mundësisht në një kuti ose nën një lloj mbulese). Ngjyra e një peshku mund të ndikohet nga disa faktorë duke përfshirë dietën, mjedisin, trajtimin me një fiksues ngjyrash si monoksidi i karbonit ose procese të tjera paketimi, kështu që vetëm ngjyra nuk është një tregues i freskisë. Peshku duhet të ketë erë të freskët dhe të butë, jo të peshkut, të thartë ose të amoniakut. Sytë e peshkut duhet të jenë të qartë dhe me shkëlqim. Peshku i plotë duhet të ketë mish të fortë dhe gushë të kuqe pa erë. Fileto të freskëta duhet të kenë mish të fortë dhe vija të kuqe gjaku, ose mish të kuq nëse është ton i freskët. Fileto të peshkut nuk duhet të shfaqin njollë, errësim ose tharje rreth skajeve. Mishi i karkalecave duhet të jetë i pastër dhe pa erë. Disa ushqime deti në frigorifer mund të kenë një tregues të kohës/temperaturës në paketimin e tyre. Treguesi tregon nëse produkti është ruajtur në temperaturën e duhur. Kontrolloni gjithmonë treguesit kur janë të pranishëm dhe blini vetëm ushqimet e detit nëse treguesi tregon se produkti është i sigurt për t’u ngrënë. Peshku i freskët dhe filetot e peshkut të shitura si “të ngrira më parë” mund të mos kenë të gjitha karakteristikat e peshkut të freskët (p.sh., sy të shndritshëm, mish të fortë, gushë të kuqe, mish ose gjak).

Përzgjedhja e butakëve

Kërkoni etiketën: Kërkoni etiketa në thasë ose kontejnerë me butakë të gjallë (në guaskë). Këto etiketa përmbajnë informacion specifik për produktin, duke përfshirë numrin e certifikimit. Kjo do të thotë se butakët janë përpunuar në përputhje me kontrollet kombëtare të sigurisë.

Hidhni molusqet dhe midhjet nëse lëvozhgat e tyre janë të çara ose të thyera.

Bëni një “Tap Test”: Molusqet e gjalla dhe midhjet do të mbyllen kur preket guaska. Nëse nuk mbyllen kur preken, mos i zgjidhni.

Kontrolloni për lëvizjen e këmbëve: Gaforret e gjalla duhet të tregojnë lëvizje të këmbëve.(FoodSafetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed