Menu

Planet HACCP, specialistja Flonja Allgjata: Nëse bizneset nuk e implemetojnë, produktet s’janë të sigurta për konsumim

E ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Flonja Allgjata specialiste për planet HACCP ka folur për rëndësinë e zbatimit të HACCP nga operatorët e biznesit që prodhojnë, transportojnë, ruajnë dhe shesin produktet tek konsumatori përfundimtar. Allgjata deklaroi se duhet inspektime në bizneset ushqimore, të cilat duhet t’i ofrojnë produkte të sigurta konsumatorit.

“Protokolli HACCP përfshin nga lënda e parë deri tek tregtimi, ku edhe konsumatori me blerjen e tij është pjesë e zinxhirit. Çdo operator biznesi drejtohet për në planin HACCP, për të marrë informacion përmes punonjësve të AKU, por për detajet nevojitet një person i specifikuar për pikat e kontrollit. Bizneset fillimisht nuk e kanë konceptin se çfarë është një plan HACCP, ndaj duhet trajnime për të kuptuar rëndësinë e implementimit të tij. Ndërsa bizneset e vogla e konsiderojnë atë të parëndësishme. Ndoshta ne zgjedhim një cilësi të caktuar, por produkti duhet të jetë i sigurt në zinxhirin e tij deri te konsumatori. HACCP është koncept teorik, por nëse nuk implementohet siç duhet sjell probleme të mëdha si për operatorin e biznesit dhe për konsumatorin. Inspektorët e AKU kanë një protokoll për kontrollet që ushtrojnë tek operatorët e biznesit, por duke gjetur procese përgjysëm, kanë hapësira të mëdha për të bërë vërejtje dhe mund të gjejnë problematika që operatorët mund të mos kenë informacionin e duhur. Duhet inspektim, caktohen pikat kritika, kompanitë e licencuara nisen sipas direktivave të BE që ia ka adresuar AKU për operatorët e biznesit. AKU nuk ka strukturë të veçantë ekspertësh për të trajnuar këto kompani. Një strukturë e veçantë e AKU duhet të jetë e licencuar për të kryer këtë kontroll, certifikatë që e merr nga Ministria e Bujësisë. Bizneset me kapacitet më të ulët prodhimi nuk implementojnë HACCP edhe pse është detyrim ligjor. Porn ë rastet kur kryehet, a implementohet saktësisht? Ka dyshime. Ndërsa për vërtetësia e certifikatës shihet gjatë punës”-deklaroi Flonja Allgjata.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed