Menu

Porti i Durrësit, Dogana dhe Policia rrezikojnë sigurinë ushqimore, skaneri “çmendet” dhe nxjerr akullin për drogë / Foto-Video

Një skandal i vërtetë me sigurinë ushqimore ka ndodhur një ditë më parë në Portin e Durrësit, ku autoritetet portuale dhe doganore kanë hapur një kontenier me mish pule, në kushtet që cënohet rëndë siguria ushqimore e konsumatorëve. Dhe, shkak për këtë është bërë prania e një cope akulli që ka rezultuar në kontenierin që vinte nga Argjentina.

Pak ditë më parë, në Portin e Durrësit, për logari të një kompanie shqiptare ka mbërritur një kontenier me 26 tonë mish pule me origjinë nga Argjentina. Kjo ngarkesë, siç ndodh dhe me të tjerat, i është nënshtruar kontrollit në skanerat e instaluar prej vitesh në këtë port. Gjatë kontrollit, skaneri e ka nxjerrë këtë kontenier me “dritë të kuqe”, që do të thotë se, dyshohej që brenda tij kishte diçka të paligjshme. Në këto kushte, autoritetet doganore kanë njoftuar policinë dhe është kërkuar hapja e kontenierit për kontroll të imtësishëm. Kështu ka ndodhur dhe duhet të ndodhte, por jo me ngarkesa të tilla mishi, që duhet të ruhen ne minus 18 gradë. Kompania importuese e ngarkesës, iu ka kërkuar autoriteteve doganore dhe policore, që kontenieri të dërgohej në magazinat e tyre, i shoqëruar nga të gjitha institucionet kompetente, me qëllim që sasia e mishit të pulës që ndodhej në të, të futej menjëherë në ngritje, nën monitorimin e institucioneve dhe kontenieri të kontrollohej me imtësi. Kjo, pasi për të hapur një ngarkesë të tillë, sheshi i kontenierëve në Portin e Durrësit nuk ka kapacitetet dhe kushtet për të siguruar produktin mish dhe temperaturën e duhur të tij, por edhe ruajtjen nga ndotjet, siç e parashikon legjislacioni shqiptar për sigurinë ushqimore.

Neni 17, pika 2 i Ligjit Nr. 9863, “Për Ushqimin” (i ndryshuar) thotë: “Kontrolli në doganë i ushqimeve të importuara”. “Ngarkesa e ushqimeve, për të cilën ka dyshime, duhet të mbahet në ruajtje, brenda standardeve të lejuara, në magazinat doganore derisa të kryhen procedura e përcaktimit të sigurisë së tyre dhe procedura doganore”. Gjithashtu, Urdhëri Nr.482, datë 31.12.2007, “Për ushqimet me ngrirje të shpejtë për konsum  njerëzor” bën të qartë se, “kjo rregullore  zbatohet për ushqimet me ngrirje të shpejtë të destinuara për përdorim njerëzor, që emërtohen si “ushqime me ngrirje të shpejtë”. Dhe, sipas legjislacionit shqiptar, termi “Ushqime me ngrirje të shpejtë” do të thotë: Ushqime që kanë kaluar një proçes ngrirje e njohur si “ngrirje e shpejtë”, i cili zbatohet në paisje të përshtatshme në mënyrë të tillë që intervali i temperaturës së kristalizimit maksimal të kalojë sa më shpejt të jetë e mundur dhe pa pasoja për produktin. Temperatura në të gjitha pikat e produktit (pas stabilizimit termik) mbahet vazhdimisht në nivelin -18 0 C ose më e ulët”.

Pika 6 e këtij urdhëri sqaron se, “temperatura e produkteve me ngrirje të shpejtë duhet të jetë e qëndrueshme dhe e kontrollueshme në të gjitha pikat e produktit, në vlere -18 0 C ose më e ulët, me luhatje të mundshme të shpejta jo më shumë se 3 0 C gjatë transportit.

Pra, referuar bazës ligjore për garantimin e sigurisë ushqimore, Porti i Durrësit, Dogana dhe Policia e Shtetit, nuk mund të garantonin ne sheshin e kontenierëve, kushte për hapjen e kësaj ngarkese aty dhe ku ndodhi. Autoritetet vendosën që kontenieri të hapej aty, duke çaur drejt pikës kritike të rrezikut sasinë prej 26 tonësh mish pule.

Pikërisht për këto arsye, kompania porositëse e ngarkesës nga Argjentina kërkoi që kontenieri të transportohej për në magazinat e tyre dhe të hapej aty për kontroll, procedurë kjo që mund të mbikqyrej nga autoritetet policore e doganore. Por, kjo nuk ndodhi dhe për disa orë me radhë, punonjësit e shkarkuan kontenierin duke e futur sasinë e mishit në një tjetër kontenier, por që ishte në temperaturë ambienti.

Ky është problemi i parë, që për shkak edhe të papërgjegjshmërisë së institucioneve shtetërore, 26 tonë mish pule që do të vijnë në pikën fundore, te ne konsumatorët, në çfarëdo mënyre, mund të na cënojnë rëndë sigurinë ushqimore dhe shëndetin, pa llogaritur kostot financiare që i shkaktohen kompanisë shqiptare.

Problemi i dytë që evidentohet në këtë rast, është cilësia e skanerave që përdoren në Portin e Durrësit për kontrollin e kontenierëve apo mjeteve tjera të transportit. Në rasin kur në skaner, një ngarkesë rezulton me “të kuqe”, menjëherë dyshimet janë se brenda ngarkesës ka droga të ndryshme, armë e municione apo lëndë të tjera të rrezikshme dhe të paligjshme. Ndërsa rasti konkret që i ngriti në këmbë autoritetet portuale të Durrësit, bashkë me politinë, sektorët antidrogë etj, ishte pikërisht një copë akulli, e krijuar nga temperaturat shumë të ulëta në kontenierin ngrirës që vinte nga Argjentina.

Në situata të tilla që mund të përseriten, autoritetet duhet të krijojnë kushte optimale për sigurinë e produkteve ushqimore, ndërkohë që ndoshta duhet parë me imtësi dhe cilësia e skanerave që përdoren në Portin e Durrësit.

Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed