Menu

Raporti/ Numër i lartë i artikujve ushqimorë të tërhequr në vitin 2022

Numri i përgjithshëm i “njësive” të tërhequra nën autoritetin e FDA u 7-fishua në vitin 2022 krahasuar me vitin 2021, sipas një raporti të publikuar së fundmi.

Raporti, nga organizata Sedgwick mbledh dhe analizon të dhëna çdo 3-mujor dhe gjithashtu përpilon totalet vjetore. Organizata përdor të dhëna nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave dhe Departamenti Amerikan i Bujqësisë.

FDA mbikëqyr 80% të furnizimeve ushqimore të vendit. Përveç ushqimit, FDA mbikëqyr barnat, pajisjet mjekësore dhe kozmetikën. Ana ushqimore e agjencisë ka një buxhet shumë më të vogël se ana mjekësore.

Sedgëick raporton se numri i tërheqjeve ushqimore nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave u rrit me një normë prej 2.2% nga 414 tërheqje në vitin 2021, në 423 tërheqje në vitin 2022. Megjithatë, numri i “njësive”, të tilla si qeset individuale ose qumështi formulë i foshnjave u 7-fishua. Kishte 52.1 milionë njësi të tërhequra në vitin 2021, me një madhësi mesatare prej 125.796 njësi krahasuar me 416.9 milionë njësi në vitin 2022 me një madhësi mesatare të tërheqjes prej 985.658 njësi.

“Një rikujtim i qumështit formulë për foshnjat që lidhej me dy vdekje, ishte historia më e madhe e vitit për sa i përket kujtimeve të ushqimit”-thuhet në raport.

“Edhe pse nuk ishte tërheqja më e madhe për nga vëllimi, ajo pati pasoja të qëndrueshme në furnizimin me qumësht formulë për muaj të tërë dhe çoi në thirrje për reforma në industri dhe brenda vetë FDA-së. Bakteret që çuan në tërheqjen e 14.89 milion njësive të qumështi formulë për foshnjat dhe mbylljen e objekteve kryesore të prodhimit ishin raportuar në tetë raste të veçanta midis 2019-2022 në një nga objektet, por asnjë veprim i mëtejshëm nuk dukej se ishte ndërmarrë nga FDA.

“Industria ushqimore u përball me një krizë tjetër kur një tërheqje e madhe e produkteve të gjalpit të kikirikut preku 21 artikuj të ndryshëm ushqimorë dhe çoi në tërheqjen e 12.2 milionë njësive. Megjithatë, dëmi i përhapur nuk ishte aq i madh sa ishte me rastin e qumështit formulë për foshnjat”. (FoodSafetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed