Menu

Sa të informuar janë konsumatorët mbi aditivët ushqimorë

Aditivët janë përbërës themelorë dhe të kudondodhur në ushqime, veçanërisht në ato ultra të përpunuara dhe për këtë arsye në Evropë ato kontrollohen në mënyrë strikte. Megjithatë, konsumatorët shpesh kanë frikë prej tyre dhe u atribuojnë atyre rreziqe shëndetësore që në realitet ose nuk ekzistojnë, ose mbivlerësohen. Prandaj ka shumë punë për të bërë për të informuar më mirë, dhe për të kuptuar edhe pasojat në organizmin e njeriut. Kjo konfirmohet nga një sondazh i fundit i kryer nga Instituti Federal Gjerman për Vlerësimin e Rrezikut (BfR), i cili i bëri një mijë njerëzve një sërë pyetjesh.

 

E para ka të bëjë me arsyet pse shtohen aditivët: 6 nga 10 të anketuar u përgjigjen për shijen dhe aromën. Del se për 81% të pjesëmarrësve, prania e përbërësve natyral është thelbësore, e ndjekur nga 74% që kërkojnë një konsistencë të këndshme dhe nga 70 % e cila i jep rëndësi pamjes. Më pak se një në dy mendon për ruajtjen dhe kursimet. Prandaj ne kërkojmë produkte të perceptuara si natyrale, por edhe tërheqëse, ndoshta pa e kuptuar që aditivët pothuajse gjithmonë e bëjnë një ushqim tërheqës.

 

Dhe kontradiktat vazhdojnë në pyetjen tjetër: A heq dorë nga një blerje për shkak të aditivëve? 55% thonë po, sepse përpiqen t’i shmangin (40% thonë jo). Konkretisht, ndër më të frikshmit janë përforcuesit e aromës (të renditur të parët me 84% të mostrës), ëmbëlsuesit (69%), ngjyrat (64%), konservuesit (60%) dhe emulsifikuesit (43%). Vitaminat ruhen nga lista e zezë, të cilën 47% e pjesëmarrësve thonë se e kërkojnë, si dhe minerale të vlerësuara nga 25% e publikut.

Pjesa tjetër ka të bëjë me lidhjen midis qëllimit për të cilin shtohet një shtues dhe sa pozitive mund të jetë ose jo një kategori e caktuar. Në këtë rast, opinionet për ruajtësit, aromat, ëmbëltuesit, ngjyrat dhe emulsifikuesit dolën të ishin shumë të fragmentuara, me vlerësime të përgjithshme të shpërndara midis atyre shumë negative dhe pozitive, me një përparësi besimi në lidhje me ruajtësit dhe mosbesimin ndaj ngjyrave.

Lidhur me rreziqet shëndetësore në mënyrë specifike, janë ëmbëlsuesit që konsiderohen më të rrezikshmit, të ndjekur nga përforcuesit dhe ruajtësit e aromës, ndërsa ngjyrat i kanë frikë 1 në 3 konsumatorë. Detajet e llojit të rrezikut që kanë treguar konsumatorët janë gjithashtu interesante: Në radhë të parë ka intoleranca, e ndjekur nga kanceri, obeziteti, diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare. Prandaj, frika është shpesh se aditivët shoqërohen me sëmundje shumë serioze.

Një pyetje më pas kishte të bënte me nivelin e informacionit të konsumatorit. Në këtë rast, shumica përgjigjen se ndihen të painformuar: Për kuptimin e asaj që raportohet në etiketë si dhe për rolin e aditivëve, për rreziqet shëndetësore si dhe për procesin industrial përmes të cilit merret një ushqim me aditivë. Së fundi, njohuritë për substancat individuale janë gjithashtu të dobëta: Nëse shumë njerëz e njohin beta karotenin, lecitinën dhe acidin laktik, vetëm një në dy e di se çfarë janë glutamati dhe aspartami, dhe vetëm një në katër e di se çfarë ështe dioksidi i titanit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed