Menu

Sheqernat e shtuara dhe të lira duhet të jenë sa më të ulëta

Shkencëtarët e EFSA-s kanë përfunduar vlerësimin e tyre gjithëpërfshirës të sigurisë së sheqernave në dietë dhe lidhjet e tyre të mundshme me problemet shëndetësore. Gjetjet e opinionit do të mbështesin autoritetet kombëtare të shëndetit publik në Evropë që të përditësojnë këshillat e ardhshme për konsumatorët e tyre.

Prof. Dominique Turck është kryetar i panelit të ekspertëve të të ushqyerit të EFSA-s që kreu vlerësimin. Ai tha: Ne arritëm në përfundimin se marrja e sheqernave të shtuara dhe të lira duhet të jetë sa më e ulët që të jetë e mundur si pjesë e një diete të përshtatshme ushqyese, kjo është në përputhje me rekomandimet aktuale. Megjithatë, provat shkencore nuk na lejuan të përcaktojmë një nivel të sipërm të tolerueshëm të marrjes së sheqernave dietike, që ishte qëllimi fillestar i këtij vlerësimi.

Dieta jonë përfshin kategori dhe burime të ndryshme sheqernash, të cilat mund të jenë natyrale ose të shtuara. “Sheqernat e shtuara” janë sheqerna të rafinuar që përdoren në përgatitjen e ushqimit dhe si sheqer tavoline. “Sheqera të lira” përfshin “sheqerna të shtuar” plus ato që gjenden natyrshëm në mjaltë dhe shurup, si dhe në lëngjet e frutave dhe perimeve dhe koncentratet e lëngjeve. Sheqernat totale janë të gjitha sheqernat e pranishme në dietë, duke përfshirë ato që gjenden natyrshëm në fruta, perime dhe qumësht.

Prof. Turck tha: Ka pasiguri në lidhje me rrezikun e sëmundjeve kronike për njerëzit, konsumi i sheqernave të shtuara dhe të lira është nën 10% të konsumit të tyre total të energjisë. Kjo është për shkak të mungesës së studimeve në doza.

“Kufizimet e të dhënave nënkuptonin gjithashtu se nuk ishte e mundur të krahasoheshin efektet e sheqernave të klasifikuara si të shtuara ose të lira në përgjithësi.”

Burimet e sheqernave dhe problemet shëndetësore

Konsumimi i sheqerit është një shkak i njohur i kariesit dentar. Dëshmitë gjithashtu lidhen me shkallë të ndryshme sigurie, konsumimin e pijeve, lëngjeve dhe nektarëve të ëmbëlsuar me sheqer, me sëmundje të ndryshme metabolike kronike, duke përfshirë obezitetin, sëmundjen e mëlçisë dhe diabetin e tipit 2.

“Ndikimi i kontribuesve të tjerë të rëndësishëm në marrjen e sheqerit duhet të merret parasysh nga autoritetet kombëtare kur vendosin udhëzime dietike të bazuara në ushqim”-tha Prof Turck. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed