Menu

Shpërthen salmonella në djathin e qumështit të papërpunuar

Djathi i papërpunuar i qumështit të deleve ishte pas një shpërthimi të salmonelës në Itali që preku 85 njerëz në vitin 2020, sipas një studimi. Në prill dhe maj 2020, një shpërthim i Salmonella Enteritidis ndodhi në rajonin Marche të Italisë.

Një hetim epidemiologjik identifikoi djathin e papasterizuar, të papërpunuar të qumështit të deleve, pecorino primo, i prodhuar nga dy baxho vendase, si burimi më i mundshëm, pasi të gjitha rastet thanë se e kishin konsumuar këtë produkt. Ferma e parë ishte pjesë e një fabrike të prodhimit blegtoral që përfshinte gjithashtu një fermë delesh dhe furnizonte me qumësht një fermë të dytë. I pari shiste djathin e tij direkt te konsumatori, ndërsa i dyti i shpërndante produktet e tij në rrjetin e tregut vendas.

Kushtet e këqija të fermës dhe trajtimi i qumështit

Analiza e mostrave zbuloi Salmonella Enteritidis në mostrat mjedisore, rezervuarët e qumështit të papërpunuar dhe qumështin e marrë nga kafshët. Megjithatë, burimi origjinal i Salmonellës mbeti i panjohur, sipas studimit të botuar në revistën Microorganisms.

Ka informacion të kufizuar për shfaqjen e Salmonellës në dele dhe rolin e qumështit të papërpunuar të deleve si një burim i salmonelozës, thanë studiuesit. Studimi siguroi prova të infeksionit të zorrëve për shkak të Salmonella Enteritidis. Mostrat u mblodhën prill dhe maj. Më pas, u kryen më shumë teste në qershor dhe seancat e marrjes së mostrave vazhduan deri në nëntor.

Një inspektim në fermë zbuloi se standardet e përgjithshme higjienike ishin të pakënaqshme dhe qumështi u mbajt për më shumë se një orë në kova mjeljeje në një temperaturë prej 37 gradë C, përpara se të transferohej në rezervuarin e ftohjes.

Mostrat pozitive

Të 10 mostrat e djathit të shitjes pecorino primo të mbledhura nga shtëpitë e rasteve dhe 18 nga 25 mostrat nga bulmetri i parë ishin pozitive për Salmonella Enteritidis. Në maj, tre nga shtatë mostrat e fekaleve të marra nga dyshemeja dhe dy nga katër tamponët ishin pozitive. Deri në korrik, të gjitha mostrat e qumështit me shumicë të mbledhura para dhe pas sanimit mjedisor ishin pozitive. (Food Safety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed