Menu

Si të mbajmë ushqimin e freskët për një kohë të gjatë?

Në sportelet frigoriferike të supermarketeve gjenden lëngje frutash dhe përzierje perimesh të shumta, në etiketat e të cilave shkruhet “Produkte të freskëta”. Për çfarë bëhet fjalë? Këto janë  produkte që janë trajtuar me presione të larta hidrostatike. Përdorimi i kësaj teknologjie për ruajtjen e ushqimit nuk është asgjë e re, por është një zgjidhje gjithnjë e më e përhapur sot sepse mundëson ushqime me karakteristika më të mira ushqyese, shëndetësore, ndijore dhe funksionale, ndërkohë që ka një ndikim të ulët mjedisor. Presionet e larta, veçanërisht të përshtatshme për produktet me origjinë shtazore, si mishi i freskët, mishi i pjekur dhe peshku, vlerësohen sepse minimizojnë humbjen e lëndëve ushqyese, aromave dhe ngjyrës. Vetëm lidhjet kimike relativisht më të dobëta modifikohen në fakt nga presioni, duke shmangur kështu transformimet e shkaktuara nga trajtimet termike.

Studimet mbi efektet biologjike të presioneve datojnë në vitin 1899, kur B. H. Hite i aplikoi ato në ushqime dhe pije të ndryshme. Një interes i ri për këtë teknologji u shfaq në vitet 1980 dhe në fillim të viteve 1990 në Japoni, ku u shfaqën në treg produktet e para me bazë agrume dhe fruta të trajtuara me presion të lartë, duke tërhequr vëmendjen e industrive ushqimore në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara. Me kalimin e viteve janë kryer studime duke përdorur kombinime të ndryshme të temperaturës, presionit dhe kohës në ushqim në lidhje me rezultatet e dëshiruara mikrobiologjike, enzimatike dhe ushqyese.

Produktet e trajtuara janë të cilësisë së lartë, me karakteristika ndijore dhe ushqyese të ngjashme me ato të freskëta, të sigurta nga pikëpamja mikrobiologjike dhe me jetëgjatësi të rritur në krahasim me ato të patrajtuara. Pas trajtimit, ruajtja duhet të bëhet në frigorifer dhe mund të vazhdohet për disa javë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed