Menu

Skadenca, një formulim i ri po vjen në etiketë

Sipas Ansa, Komisioni Evropian u ka dërguar ekspertëve të Shteteve Anëtare një propozim për të rishikuar rregullat mbi etiketat, i cili do të parashikonte shtimin e fjalëve ‘Shpesh të mira përtej …’ në treguesin tashmë të pranishëm ‘më i miri përpara …’ . Fraza e re së bashku me datën e qëndrueshmërisë minimale (TMC) duhet të ndihmojë në reduktimin e mbeturinave ushqimore.

Etiketa përveç fjalëve ‘Shpesh e mirë përtej’ paraqet vizatime të një syri, hundës dhe një gjuhe, për të ftuar konsumatorët të vëzhgojnë, nuhasin dhe të shijojnë një produkt që ka tejkaluar afatin minimal para se të hidhet në plehra.

Komisioni shpjegon se shumica e konsumatorëve nuk e kuptojnë plotësisht dallimin midis etiketimit ‘përdorimi nga…’ si një tregues sigurie (afati kohor) dhe ‘më i miri përpara…’, si një tregues i cilësisë (periudha minimale e qëndrueshmërisë)”. Sipas një sondazhi nga Altroconsumo në Itali vetëm 37% e konsumatorëve e dinë me të vërtetë ndryshimin. Vlerësohet se në Evropë, për shkak të interpretimit jokorrekt të datave të skadimit, 9 milionë ton ushqime ende të ngrënshme hidhen çdo vit, të barabarta me 10% të të gjitha mbeturinave ushqimore të gjeneruara nga vendet e BE-së.

Data e skadimit tregon intervalin kohor brenda të cilit një ushqim mund të konsumohet në mënyrë të sigurtë, ndërsa afati minimal i qëndrueshmërisë garanton se deri në datën e raportuar produkti mban karakteristikat e tij pothuajse të pandryshuara. Dhe kjo ‘përtej’ ndonjëherë mund të jetë disa javë ose edhe muaj. Makaronat, pureja e domateve psh mund të konsumohen një ose dy muaj përtej kalimit të afatit, ndërsa kafeja dhe vaji ekstra i virgjër i ullirit janë produkte që konsumohen më mirë përpara datës së treguar nga prodhuesi, e cila zakonisht është 18-24 muaj. Në këto raste është e këshillueshme të mos kapërcehet 12 muaj për të shmangur humbjen e aromës, që përfaqëson një karakteristikë të rëndësishme për këto produkte. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed