Menu

Studimi i ri: Ushqimet e përpunuara, të lidhura me vdekjen

Ushqimet e përpunuara ultra të përpunuara po zëvendësojnë gradualisht ushqimet tradicionale të bëra nga përbërës të freskët dhe të përpunuar minimalisht në shumë vende.

Një studim i ri në Gazetën Amerikane të Mjekësisë Parandaluese zbuloi se rritja e konsumit të këtyre ushqimeve lidhej me më shumë se 10 për qind të vdekjeve të parakohshme të parandalueshme në Brazil në vitin 2019, edhe pse brazilianët konsumojnë shumë më pak nga këto ushqime sesa vendet më të zhvilluara.

“Sipas njohurive tona, asnjë studim deri më sot nuk ka vlerësuar ndikimin e mundshëm të UPF në vdekjet e parakohshme. Njohja e vdekjeve që i atribuohen konsumimit të këtyre ushqimeve dhe modelimi sesi ndryshimet në modelet dietike mund të mbështesin politika më efektive diete mund të parandalojnë sëmundjet dhe vdekjen e parakohshme, “shpjegoi udhëheqësi i studimit Eduardo A.F. Nilson, ScD nga Qendra për Kërkime Epidemiologjike në të Ushqyerit dhe Shëndetin, Universiteti i São Paulo në Brazil.

Çfarë tregoi hulumtimi?

Nilson dhe kolegët modeluan të dhëna nga anketat dietike përfaqësuese kombëtare për të vlerësuar marrjen fillestare të UPF sipas gjinisë dhe grup-moshës.

Analizat statistikore u përdorën për të vlerësuar përqindjen e vdekjeve totale që i atribuohen konsumit të UPF dhe ndikimin e reduktimit të marrjes së UPF me 10, 20 dhe 50 për qind brenda atyre grup-moshave, duke përdorur të dhënat e 2019-së.

Në të gjitha grup-moshat dhe gjinitë, konsumi i UPF varionte nga 13 në 21 për qind të marrjes totale të ushqimit në Brazil gjatë periudhës së studimit. Në vitin 2019, gjithsej 541.260 të rritur nga mosha 30 deri në 69-vjeç vdiqën para kohe, nga të cilët 261.061 ishin nga sëmundje jo të transmetueshme që mund të parandaloheshin, treguan rezultatet e hulumtimit.

Pasojat në vendet më të zhvilluara potencialisht edhe më keq?

Shkencëtarët sugjerojnë se në vendet me të ardhura të larta si SHBA, Kanada, Britani të Madhe dhe Australi, ku UPF-të përbëjnë më shumë se gjysmën e marrjes totale të kalorive, efekti i vlerësuar do të ishte edhe më i lartë.

Nilson vuri në dukje se ushqimet ultra të përpunuara do të zëvendësojnë përfundimisht konsumin e ushqimeve tradicionale të plota, të tilla si orizi dhe fasulet, në Brazil.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed