Menu

“Super defekte” dhe “siguri ushqimore”, si janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetren

Sipas Qendrave Federale për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, çdo vit në Shtetet e Bashkuara, të paktën 2.8 milionë njerëz infektohen me baktere ose kërpudha rezistente ndaj antibiotikëve. Më shumë se 35,000 njerëz vdesin. Bakteret rezistente ndaj antibiotikëve shfaqen shpesh në shpërthimet e patogjenëve si E. Coli, Salmonella dhe Listeria monocytogenes.

Disa ekspertë mjekësorë parashikojnë se në mbarë botën deri në vitin 2050 numri i vdekjeve që i atribuohen rezistencës ndaj antibiotikëve mund të arrijë në 10 milionë dhe të kushtojë triliona dollar, nëse nuk ndërmerren veprime kolektive në shkallë globale.

Nuk është çudi që disa ekspertë të shëndetit të njerëzve dhe kafshëve po i referohen kësaj si një “pandemi që lëviz ngadalë”.

Për çfarë bëhet fjalë në botë?

Antibiotikët, të quajtur shpesh si “ilaçe mrekulli”, janë ilaçe që vrasin ose ndalojnë rritjen e baktereve, gjë që është një gjë e mirë. Kjo vlen si për njerëzit ashtu edhe për kafshët. Por në rastin e blegtorisë dhe shpendëve, veçanërisht në operacionet në shkallë të gjerë si fermat industriale, antibiotikët shpesh mbipërdoren në mënyra që nxisin rezistencën ndaj ilaçeve ndaj tyre. Kjo mund të ndodhë kur doza të ulëta shtohen në mënyrë rutinore në ushqim dhe ujë për të nxitur rritjen dhe për të parandaluar problemet shëndetësore të shkaktuara nga mbipopullimi dhe kushtet josanitare. Kjo është e ndryshme nga përdorimi i tyre për të trajtuar një problem specifik mjekësor.

Por çfarë lidhje ka kjo me sigurinë ushqimore?

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, kur kafshët theren dhe përpunohen për ushqim, bakteret rezistente ndaj antibiotikëve, nëse janë të pranishme në kafshë, mund të kontaminojnë mishin ose produkte të tjera shtazore. Sasi mikroskopike të mbetjeve shtazore mund të bartin edhe baktere rezistente ndaj antibiotikëve.

Frutat dhe perimet mund të kontaminohen në shumë mënyra, duke përfshirë kontaktin me tokën ose ujin që përmban mbetje nga kafshët.

Njerëzit mund të marrin infeksione ushqimore në mënyra të ndryshme:

Nga përdorimi ose ngrënia e mishit, ushqimeve të detit, qumështit ose vezëve të kontaminuara me baktere rezistente;

Nga trajtimi ose ngrënia e frutave dhe perimeve të kontaminuara me baktere rezistente;

Nga kontakti me mbetjet e kafshëve, qoftë drejtpërdrejtë ose kur ato futen në ujë dhe mjedis;

Nga prekja ose kujdesi për kafshët pa larjen e duhur të duarve;

Nga thithja e grimcave të pluhurit në drejtim të erës të fermave blegtorale ose të fermave të bagëtive në të cilat bakteret rezistente ndaj ilaçeve janë duke u ngjitur. (FoodSafetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed