Menu

Toksina natyrale në ushqim

Cilat janë toksinat natyrale?

Toksinat natyrore janë komponime toksike që prodhohen natyrshëm nga organizmat e gjallë. Këto toksina nuk janë të dëmshme për vetë organizmat, por ato mund të jenë toksike për krijesat e tjera, duke përfshirë njerëzit. Këto komponime kimike kanë struktura të ndryshme dhe ndryshojnë në funksion biologjik dhe toksicitet. Disa toksina prodhohen nga bimët si një mekanizëm mbrojtës natyror kundër grabitqarëve, insekteve ose mikroorganizmave, ose si pasojë e infektimit me mikroorganizma, si myku, në përgjigje të stresit klimatik (si thatësira ose lagështia ekstreme).

Burime të tjera të toksinave natyrore janë algat mikroskopike dhe planktonet në oqeane ose ndonjëherë në liqene që prodhojnë komponime kimike që janë toksike për njerëzit, por jo për peshqit ose butakët që hanë këto organizma që prodhojnë toksina. Kur njerëzit hanë peshk ose butak që përmbajnë këto toksina, sëmundja mund të pasojë me shpejtësi.

Disa nga toksinat natyrore më të zakonshme që mund të përbëjnë rrezik për shëndetin tonë janë përshkruar më poshtë.

Biotoksina ujore

Toksinat e formuara nga algat në oqean dhe ujë të freskët quhen toksina algash. Toksinat e algave krijohen gjatë lulëzimit të llojeve të veçanta të algave natyrale. Butakët si midhjet, guaskat kanë më shumë gjasa t’i përmbajnë këto toksina sesa peshqit. Toksinat e algave mund të shkaktojnë diarre, të vjella, ndjesi shpimi gjilpërash, paralizë dhe efekte të tjera te njerëzit, gjitarët e tjerë ose peshqit. Toksinat e algave mund të mbahen në butak dhe peshq ose të ndotin ujin e pijshëm. Nuk kanë shije apo erë dhe nuk eliminohen nga zierja apo ngrirja.

Një shembull tjetër është helmimi i peshkut (CFP) i cili shkaktohet nga konsumimi i peshkut të kontaminuar që prodhojnë ciguatoksinë. Disa peshq të njohur se përmbajnë ciguatoksina përfshijnë barracuda, grupi i zi, snapper dhe skumbri. Simptomat e helmimit nga ciguatera përfshijnë të vjella dhe simptoma neurologjike, të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash në gishta dhe këmbë. Aktualisht nuk ka një trajtim specifik për helmimin nga ciguatera. (Food Safety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed