Menu

Ushqim i sigurt? EFSA këshillon konsumatorët dhe prodhuesit e ushqimit për informacionin në etiketa

Udhëzime të reja janë në dispozicion për të ndihmuar furnizuesit e ushqimit të vendosin se çfarë informacioni t’u japin konsumatorëve në lidhje me ruajtjen e ushqimit dhe afatet kohore për konsum.

Pasi të jetë hapur paketimi i ushqimit, bakteret mund të transferohen në ushqim nga duart, sipërfaqet ose pajisjet e ndotura. Vendosja e një afati kohor për konsum është kompleks, por instrumenti i zhvilluar nga ekspertët e EFSA ndihmon furnizuesit e ushqimit në vendosjen, nëse është e përshtatshme t’u jepen konsumatorëve udhëzime të tjera përveç datave të “përdorim nga” ose “të përdoret përpara”.

Për ato produkte ku hapja e paketimit mund të çojë në një rritje të baktereve të dëmshme, instrumenti tregon se afati për konsum është më i shkurtër se data fillestare e “përdorimit nga” ose “të përdoret përpara”.

Opinioni përfshin gjithashtu këshilla për praktikat e mira për shkrirjen e ushqimit në mënyrë të sigurt. Ngrirja parandalon rritjen e baktereve. Sidoqoftë, këto mikrobe mund të rishfaqen gjatë shkrirjes dhe më pas të rriten në ushqim në nivele që mund të shkaktojnë sëmundje. Ekspertët identifikuan praktika të mira që minimizojnë rritjen e mikrobeve të dëmshme gjatë shkrirjes.

Për shembull, shkrirja duhet të bëhet në temperatura të ulëta, p.sh në frigorifer; ushqimet e shkrira duhet të mbahen në paketimin origjinal ose në një enë të pastër për të shmangur ndotjen; konsumatorët gjithmonë duhet të ndjekin udhëzimet e prodhuesit për ruajtjen dhe përgatitjen për t’u siguruar që ushqimi të mbetet i sigurt; dhe ushqimi i shkrirë nuk duhet të ngrihet pas shkrirjes.

Shënimi i datës jep një udhëzime të dobishëme për sa kohë mund të mbahet ushqimi para se të fillojë  të prishet ose të bëhet i pasigurt për t’u ngrënë. Informacioni i qartë mbi paketimin, gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e mbetjeve të ushqimit në BE.

Shkrirja e ushqimit në mënyrë të sigurt

Ushqimet e ngrira mund të përmbajnë baktere që mund të rriten pas shkrirjes dhe të shkaktojnë helmim nga ushqimi. Praktikat e mira të shkrirjes zvogëlojnë mundësinë e sëmundjeve që shkaktohen nga ushqimi dhe të zvogëlojnë mbetjet e ushqimit. Ndiqni këto këshilla se si të shkrijmë ushqimet e ngrira në mënyrë të sigurt.

Ndani copat e mëdha të peshkut të ngrirë, karkalecave ose manaferrave brenda paketimit përpara se t’i shkrini. Shkrini vetëm sasinë e nevojshme të ushqimit dhe pjesën tjetër mbajeni të ngrirë.

Shkrini mishin, peshkun dhe prodhimet e detit në një tabaka në frigorifer për të shmangur kontaminimin e ushqimeve të tjera.

Shkrini perimet dhe frutat në ujë të rrjedhshëm të ftohtë, mundësisht në paketimin origjinal.

Sigurohuni që duart dhe enët tuaja të jenë të pastra kur prekni ushqimin, për shembull kur ndani copa më të mëdha të ushqimit në copa më të vogla.

MOS HARRONI!

Mbajini ushqimet e shkrira në paketimin origjinal, ose në një enë të përshtatshme për të shmangur kontaminimin.

Shkrini ushqimin në temperatura të ulëta për të parandaluar rritjen e bakterieve.

Gatuani ushqimin e shkrirë përpara konsumit për të eliminuar bakteriet.

Mos e ngrini ushqimin pasi është shkrirë.

Gjithmonë ndiqni udhëzimet e prodhuesve për t’u siguruar që ushqimi të qëndrojë i sigurt.

Marrw nga efsa.eu

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed