Menu

Ushqimet që mund të shkaktojnë helmim

Disa ushqime janë më të lidhura me sëmundjet ushqimore. Ato mund të mbajnë mikrobe të dëmshme që mund t’ju bëjnë shumë të sëmurë nëse ushqimi është i kontaminuar.

Ushqimet e papërpunuara me origjinë shtazore janë më të mundshmet për t’u kontaminuar, veçanërisht mishi dhe mishi i pulës i papërpunuar, vezët, qumështi i papasterizuar (i papërpunuar) dhe butakët.

Frutat dhe perimet gjithashtu mund të kontaminohen.

Ndërsa disa ushqime kanë më shumë gjasa t’ju sëmurin, çdo ushqim mund të kontaminohet, gjatë përpunimit ose gjatë fazave të tjera në zinxhirin e prodhimit të ushqimit, duke përfshirë kontaminimin e kryqëzuar me mish të papërpunuar në kuzhinë.

Mish pule, viçi, derri dhe gjeldeti

Mishi i papërpunuar dhe i papjekur dhe shpendët mund t’ju sëmurin. Shumica e shpendëve të papërpunuara përmbajnë Campylobacter. Ai gjithashtu mund të përmbajë Salmonella, Clostridium perfringens dhe baktere të tjera. Mishi i papërpunuar mund të përmbajë Salmonella, E. coli, Yersinia dhe baktere të tjera.

Larja e shpendëve ose mishit të papërpunuar mund të përhapë baktere në ushqime, vegla dhe sipërfaqe të tjera dhe nuk parandalon sëmundjet.

Ziejini mirë mishin e pulës dhe të kuq.  Ju mund të vrisni bakteret duke i gatuar në një temperaturë të sigurt.

Përdorni një termometër gatimi për të kontrolluar temperaturën. Nuk mund të dalloni nëse mishi është gatuar siç duhet duke parë ngjyrën ose lëngjet e tij.

Mbetjet duhet të ruhen në frigorifer, në të ftohtë brenda 2 orëve pas përgatitjes. Copat e mëdha të mishit, të tilla si të pjekura ose një gjeldeti i plotë, duhet të ndahen në sasi të vogla për ftohje, në mënyrë që të ftohen mjaft shpejt për të parandaluar rritjen e baktereve.

Fruta dhe perime

Ngrënia e produkteve të freskëta ofron përfitime të rëndësishme shëndetësore, por ndonjëherë frutat dhe perimet e papërpunuara mund të shkaktojnë helmim ushqimor nga mikrobet e dëmshme si Salmonella, E. coli dhe Listeria. Frutat dhe perimet e freskëta mund të kontaminohen kudo gjatë udhëtimit nga ferma në tryezë, duke përfshirë kontaminimin e kryqëzuar në kuzhinë.

Qumësht i papërpunuar, Djathë i butë i qumështit të papërpunuar dhe produkte të tjera të qumështit të papërpunuar

Ju mund të sëmureni shumë nga qumështi i papërpunuar (i papasterizuar) dhe produktet e bëra me të, duke përfshirë djathërat e butë, kosi dhe akullorja. Kjo për shkak se qumështi i papërpunuar mund të bartë mikrobe të dëmshme, duke përfshirë Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria dhe Salmonella. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed