Menu

Zarzavatet dhe siguria e ushqimit

Perimet janë një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme. Perimet me gjethe (të quajtura zarzavate),të tilla si sallata jeshile, spinaqi, lakra ofrojnë lëndë ushqyese që ju mbrojnë nga sëmundjet e zemrës, goditjet në tru dhe disa lloje kanceri.

Por zarzavatet me gjethe, ndonjëherë janë të kontaminuara me mikrobe të dëmshme. Larja e zarzavateve me gjethe nuk i largon të gjitha mikrobet. Kjo për shkak se mikrobet mund të ngjiten në sipërfaqen e gjetheve dhe madje të futen brenda tyre. Nëse hani zarzavate me gjethe të kontaminuara, si në një sallatë ose në një sanduiç mund të sëmureni.

CDC vlerëson se mikrobet në prodhimet e ngrëna të papërpunuara shkaktojnë një përqindje të madhe të sëmundjeve ushqimore në SHBA.

Zarzavatet me gjethe dhe kulturat e tjera të perimeve janë një burim kryesor i infeksioneve E. coli O157.

Mikrobe të tjera të dëmshme që gjenden në zarzavatet me gjethe përfshijnë norovirusin, Salmonella, Listeria dhe Cyclospora.

Edhe pse çdokush mund të sëmuret nga një sëmundje e shkaktuar nga ushqimi, e quajtur ndonjëherë helmim nga ushqimi, disa grupe njerëzish kanë më shumë gjasa të sëmuren dhe të kenë një sëmundje serioze. Këto grupe përfshijnë:

Të rriturit e moshës 65 vjeç e lart

Fëmijët më të vegjël se 5 vjeç

Njerëzit që kanë probleme shëndetësore ose marrin ilaçe që ulin aftësinë e trupit për të luftuar mikrobet dhe sëmundjet (një sistem imunitar i dobësuar) ikonë e jashtme

Gratë shtatzëna

A janë zarzavatet me gjethe të sigurta për t’u ngrënë?

Miliona zarzavate me gjethe hahen çdo ditë në mënyrë të sigurt në Shtetet e Bashkuara. Por zarzavatet me gjethe janë të kontaminuara herë pas here aq sa të sëmuren njerëzit. Për të zvogëluar mundësinë për t’u sëmurur, ndiqni gjithmonë hapat për trajtimin dhe përgatitjen e sigurt të zarzavateve me gjethe përpara se t’i hani ose t’i shërbeni ato.

A janë zarzavatet me gjethe të sigurta për t’u ngrënë kafshët?

Disa kafshë mund të sëmuren nga disa mikrobe që gjithashtu sëmurin njerëzit. Ndiqni gjithmonë hapat për trajtimin dhe përgatitjen e sigurt të zarzavateve me gjethe përpara se t’i ushqeni kafshët shtëpiake dhe kafshët e tjera. Asnjëherë mos i ushqeni kafshët shtëpiake ose kafshë të tjera me ushqimin e tërhequr.

A duhet të laj të gjitha zarzavatet me gjethe?

Zarzavatet e paralarë nuk kanë nevojë të lahen përsëri. Por procesi i larjes komerciale heq pjesën më të madhe të ndotjes që mund të hiqet me larje.

Të gjitha zarzavatet e tjera me gjethe duhet të lahen mirë para se të hahen, priten ose gatuhen.

Cila është mënyra më e mirë për të larë zarzavatet me gjethe?

Mënyra më e mirë për të larë zarzavatet me gjethe është duke i shpëlarë ato nën ujë të rrjedhshëm. Studimet tregojnë se ky hap largon disa nga mikrobet dhe papastërtitë në zarzavate me gjethe dhe perime dhe fruta të tjera. Por asnjë metodë larjeje nuk mund të largojë të gjitha mikrobet.

Ndiqni këto hapa për të larë zarzavatet me gjethe që planifikoni të hani të papërpunuara:

Lani duart për 20 sekonda me sapun dhe ujë para dhe pas përgatitjes së zarzavateve me gjethe.

Hiqni qafe çdo gjethe të grisur ose të mavijosur. Gjithashtu, hiqni gjethet e jashtme të lakrave dhe kokave të maruleve.

Lani gjethet e mbetura nën ujë të rrjedhshëm. Përdorni duart tuaja për t’i fërkuar butësisht për të ndihmuar në largimin e mikrobeve dhe papastërtive. Thajini zarzavatet me gjethe me një leckë të pastër ose peshqir letre. (FoodSafetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed