Menu

Studimi konfirmon përfitimet e shëndetit të zemrës nga dieta mesdhetare

Studiuesit në Shtetet e Bashkuara kanë konfirmuar besimin e përhapur se një dietë e stilit mesdhetar mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës.

Me gati një në nëntë vdekje në Amerikë që i atribuohet vdekjes së papritur të zemrës (SCD), studiuesit u përpoqën të identifikonin lidhje më të sakta midis dietës dhe shëndetit të zemrës. Dieta mesdhetare është vlerësuar gjerësisht për bollëkun e saj të perimeve, frutave, drithërave të plotë dhe yndyrave të pangopura, duke i dhënë asaj një reputacion për sigurimin e shëndetit të mirë dhe jetës së gjatë.

Rezultatet e një studimi afatgjatë në SH.B.A., të botuar në Journal of the American Heart Association JAHA, kanë identifikuar se sa më i madh respektimi i një diete mesdhetare, aq më pak të ngjarë keni të vuani nga atake kardiake.

Në të kundërt, respektimi i një diete tradicionale, që përmban ushqime të skuqura, nivele të larta sheqeri dhe mish të përpunuar , ju vë në rrezik më të madh.

Nga një grup i madh pjesëmarrësish, të dhënat u mblodhën në lidhje me modelet e dietës së individëve dhe pas plotësimit të pyetësorëve u caktua një rezultat se sa afër dietat e tyre përafroheshin me dietën mesdhetare.

Pas vlerësimit të reagimeve, gjithashtu u identifikuan pesë modele shtesë të dietës:

  1. Modeli i komoditetit: Ky model dietik konsistonte kryesisht në makarona, pizza dhe ushqime meksikane dhe kineze.
  2. Modeli me bazë bimore: Njerëzit që ndjekin këtë model hanin shumë perime, fruta, drithëra, bishtajore, kos, pulë dhe peshk.
  3. Modeli i ëmbëlsirave: Ky model përfshinte sasi të mëdha ëmbëlsirash, karamele, çokollatë dhe drithëra me sheqer.
  4. Modeli Jugor: Dieta Jugore është e pasur me ushqime të skuqura, pije të ëmbla, mish të përpunuar dhe vezë.
  5. Modeli i alkoolit dhe sallatës: Njerëzit që ndiqnin këtë model konsumonin shumë zarzavate,sallata, domate dhe pije alkoolike.

Janë dhënë rezultate për mënyrën se si dietat ndiqnin çdo model, kryesisht duke zbuluar që individët përputheshin me dieta të ndryshme në shkallë të ndryshme. Autori kryesor i studimit, Profesor Shikany, tha: “Të gjithë pjesëmarrësit kishin një farë niveli aderimi në secilin model, por zakonisht përmbaheshin më shumë tek disa modele dhe më pak tek të tjerët”.

“Për shembull, nuk do të ishte e pazakontë që një individ që i përmbahet shumë modelit Jugor t’i përmbahet modelit të bazuar në bimë, por në një shkallë shumë më të ulët”.

Pavarësisht nga kufizimet e përmendura në studim, duke përfshirë një numër jashtëzakonisht joproporcional të pjesëmarrësve të bardhë dhe më shumë përqendrim te gratë, madhësia e mostrës së pjesëmarrësit prej 21,069  grumbulloi njohuri të dobishme dhe tendenca te vëzhgueshme.

Pjesëmarrësit të cilët i afroheshin më shumë modelit të dietës Jugore kishin një rrezik prej 46 përqind më të lartë të sëmundjeve të zemrës  sesa ata që i përmbaheshin asaj më pak .

Në të kundërt, pjesëmarrësit të cilët respektonin më shumë dietën mesdhetare ishin 26 përqind më pak të rrezikuar sesa ata që kishin aderimin më të ulët.

Sipas profesor Shikany, profesor i mjekësisë dhe drejtor i asociuar për kërkime në Divizionin e Mjekësisë Parandaluese në Universitetin e Alabama në Birmingham, “Ndërsa ky studim ishte i natyrës vëzhguese, rezultatet sugjerojnë që dieta mund të jetë një faktor rreziku i ndryshueshëm për vdekje të papritura kardiake, dhe për këtë arsye, dieta është një faktor rreziku mbi të cilin kemi një farë kontrolli ”.

Marrë nga newfoodmagazine.com 

Qendra Alert – Alert.al 

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed