Menu

Studimi: Sëmundjet e rënda që shkaktojnë pesticidet, nga kanceri, parkinsoni e deri te rreziku për fëmijët edhe kur ndodhen në barkun e nënës

Në një ekspertizë të Inserm, i cili sapo është botuar, konfirmohet dëmi i  pesticideve për sa i përket shëndetit, me një “prezumim të fortë” të ndikimit të tyre në gjashtë sëmundje të rënda, kanceroze (prostatë, limfoma jo-Hodgkin, mieloma e shumëfishtë), neurologjike (Sëmundja e Parkinsonit, turbullime të njohjes) dhe të sistemit respirator (BPCO).

Për katër patologjitë e para, një lidhje me ekspozimin profesional ndaj pesticideve të caktuara ishte demonstruar tashmë gjatë ekspertizës së mëparshme të Inserm, në 2013. Në dritën e njohurive më të fundit shkencore, kjo listë shkon nga katër sëmundje në gjashtë.

Termi “pesticide” përfshin të gjitha produktet që përdoren për të luftuar kundër specieve të padëshirueshme të bimëve (herbicide) dhe dëmtuesve (insekticide dhe fungicide). Ato përdoren kryesisht në bujqësi, por gjenden kudo në mjedis (tek ajri, pluhuri, produktet ushqimore …).

Nga 17 pesticide të analizuara në vlerësimin e ekspertëve, 11 shoqërohen me të paktën dy efekte toksikologjike midis tre studimeve: stresi oksidativ, toksiciteti për mitokondritë (mitotoksiciteti) dhe veprimi në sistemin imunitar.

Përveç kësaj, Inserm konfirmon se “shtatzënia dhe fëmijëria e hershme janë më të prekshme nga prania e një ngjarjeje ose agjenti toksik”. Tek fëmijët, Inserm i referohet një “supozimi të fortë” të një lidhje midis “leuçemisë akute” dhe ekspozimit të nënës ndaj pesticideve gjatë shtatëzënësisë. Edhe ekspozimi i babait ndonjëherë duket se mund të luajë: ekziston një “supozim mesatar” për “leuceminë akute limfoblastike” të fëmijës “në rast të ekspozimit në punë” të babait” në periudhën e parangjizjes”.

Për tumoret e trurit dhe palcës kurrizore, mendimi i ekspertit përfundon me një “prezumim të fortë të një lidhjeje” me ekspozimin profesional të prindërve para lindjes. I njëjti nivel i supozimit ekziston për lidhjen midis ekspozimit të nënës ndaj pesticideve gjatë shtatëzënësisë dhe “çrregullimeve të zhvillimit neuropsikologjik dhe motorik të fëmijës”, ose “çrregullimeve të sjelljes të tilla si ankthi”.

Si përfundim;

Ekspertiza thekson rëndësinë e rivlerësimit periodik të njohurive në këtë fushë. Konfirmimi dhe nënvizimi i supozimeve të forta të lidhjeve midis patologjive të caktuara dhe ekspozimit ndaj pesticideve duhet të drejtojë veprimet publike drejt mbrojtjes më të mirë të popullatave. Këto pyetje për me lidhjet midis ekspozimit ndaj pesticideve dhe shfaqjes së patologjive të caktuara po bëhen gjithnjë e më komplekse, literatura tregon shqetësim në lidhje me efektet indirekte të pesticideve të caktuara në shëndetin e njeriut përmes efekteve në ekosisteme. Ndërvarësia në fjalë meriton të studiohet dhe integrohet më tej, së bashku me aspektet sociale dhe ekonomike, në mënyrë që të informohet vendimmarrja gjatë zhvillimit të politikave publike.

Pergatiti Dr.Blerta Brati, Mjeke Mikrobiologe

Linku i studimit:

https://www.inserm.fr/information-en-sante/expertises-collectives/pesticides-et-sante-nouvelles-donnees-2021

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed