Menu

Suedia vlerëson ndikimin e ndryshimeve klimatike në sigurinë ushqimore

Sipas një raporti nga Agjencia Suedeze e Ushqimit (Livsmedelsverket) ndikimet e ndryshimeve klimatike si temperaturat mesatare më të larta dhe më shumë shi ose thatësira, mund të rrisin shfaqjen e disa patogjenëve. Raporti shqyrton gjithashtu rreziqet që mund të bëhen të rëndësishme në lloje të ndryshme ushqimore, si rezultat i ndryshimeve klimatike, me fokus në kushtet suedeze dhe diskuton se si mund të kontrollohen. Seksioni mbulon qumështin, mishin, peshkun dhe produktet e detit, vezët, produktet e drithërave dhe frutat, manaferrat dhe perimet. Një profil rreziku u zhvillua për të rritur njohuritë, se si ndryshimi i klimës mund të ndikojë në sigurinë mikrobiologjike të ushqimit në të ardhmen. Fokusi ishte identifikimi i rreziqeve ekzistuese dhe të reja që mund të jenë shqetësuese dhe të ndikojnë në sigurinë e ushqimit dhe ujit të konsumuar në Suedi. Raporti propozon gjithashtu mënyra për të përballuar sfidat e reja që vijnë nga ndryshimi i kushteve normale dhe një frekuencë e shtuar e ngjarjeve ekstreme. Megjithëse ka boshllëqe në njohuri, analiza tregon se, prevalenca e shumicës së rreziqeve mikrobiologjike ndoshta do të rritej si rezultat i ndryshimeve klimatike. Përfundimet mbi ndryshimin e rreziqeve specifike, si dhe shtrirja dhe shpejtësia e ndikimit janë të pasigurta dhe varen nga saktësia e skenarëve klimatikë dhe nga masat zbutëse të vendosura.

Situata suedeze

Në Suedi, klima do të bëhet më e ngrohtë, veçanërisht në dimër. Reshjet do të rriten përgjithësisht, kryesisht në dimër dhe pranverë, veçanërisht në pjesët veriore të vendit. Në juglindje parashikohet shtim i thatësirës dhe mungesës së ujit. Ndryshimet klimatike gjithashtu pritet të çojnë në mot më të shpeshtë ekstrem, si përmbytjet dhe valët e të nxehtit. Një ndryshim në kushtet normale mund të rrisë praninë e disa baktereve, viruseve, parazitëve dhe toksinave të mykut që mund të shkaktojnë sëmundje nëpërmjet ushqimit dhe ujit të pijshëm. Ngjarjet ekstreme të motit mund të çojnë në ndërprerje të energjisë elektrike, ndërprerje të infrastrukturës dhe ndotje të ushqimit. Sipas raportit, ndikimet në mjedis dhe shoqëri që mund të ndikojnë në sigurinë ushqimore, përfshijnë ndryshimin e kushteve për kultivimin e bimëve, prodhimin e kafshëve, infrastrukturën, furnizimin me energji dhe disponueshmërinë e ujit. Të dhënat bazohen në literaturën shkencore dhe raportet nga agjencitë vendase e ndërkombëtare, duke përfshirë Institutin Meteorologjik dhe Hidrologjik suedez, Autoritetin Evropian të Sigurisë Ushqimore (EFSA) dhe Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) të Kombeve të Bashkuara. “Raporti nga Agjencia Suedeze e Ushqimit tregon se çfarë thotë shkenca sot, se si ndryshimi i klimës mund të ndikojë në prodhimin e ushqimit në Suedi dhe ushqimin që ne importojmë. Ajo që kemi arritur gjithashtu ofron një bazë për punën e vazhdueshme se si mund të trajtojmë sfidat e reja”, tha Jonas Toljander, një vlerësues i rrezikut.

Rritja e mundshme e rreziqeve

Bakteret që ka të ngjarë të rriten në mjedis, ujë, kafshë, bimë dhe/ose lëndë të para ushqimore për shkak të ndryshimit të klimës, dhe për të cilat niveli i provave vlerësohet të jetë i lartë, janë Bacillus anthracis, Francisella tularensis, Salmonella, Shigella dhe Vibrio. Ekzistojnë gjithashtu disa prova që Campylobacter, Listeria dhe Shiga që prodhojnë toksina E. coli (STEC) mund të bëhen më të zakonshme. Të gjithë viruset që vijnë nga ushqimi kanë potencialin të rriten në incidencë për shkak të ndryshimeve klimatike. Megjithatë, niveli i provave është mesatar për norovirusin dhe i ulët për viruset e hepatitit A dhe E. Shumica e parazitëve konsiderohen të aftë të rriten më shumë, por niveli i provave është kryesisht i ulët. Për Cryptosporidium, Giardia intestinalis dhe Toxoplasma gondii, është mesatar. Midis mykotoksinave, vlerësohet se të gjitha toksinat Fusarium të mbuluara (DON, T2/HT2, zearalenone dhe fumonizina) do të rriten, nga të cilat niveli i evidentimit është më i lartë për deoksinivalenolin (DON) dhe fumonizinat. Aflatoksinat gjithashtu pritet të bëhen më të përhapura. Rreziqet mikrobiologjike që shfaqen për shkak të një klime në ndryshim ka të ngjarë të ndryshojnë për grupe dhe faza të ndryshme ushqimore në zinxhirin e furnizimit. Agjencia Suedeze e Ushqimit ka publikuar më parë dokumente që prekin ndryshimet klimatike, duke përfshirë një manual për të ndihmuar prodhuesit e ujit të pijshëm të përshtatin furnizimin me kushtet e ndryshuara klimatike në vitin 2019 dhe një plan për sektorin ushqimor në një klimë në ndryshim në 2018. “Është e rëndësishme të fillojmë përshtatjen e zinxhirit ushqimor bazuar në një klimë në ndryshim, në mënyrë që të mund të ruajmë shkallën e lartë të sigurisë ushqimore që kemi sot”, tha Annica Sohlström, Drejtore e Përgjithshme e Agjencisë Suedeze të Ushqimit.

Burimi: FoodSafetyNews.com

Qendra ALERT – Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed