Menu

Ushqimi dhe shëndeti, pse Evropa duhet të miratojë logon Nutri-score dhe lufra e kompanive e lobimi politik që po e pengon Komisionin Evropian të mbajë premtimet e tij

E ngjitur në pjesën e përparme të paketimit të ushqimit, logoja ushqyese me 5 ngjyra Nutri-score i lejon konsumatorët të gjykojnë cilësinë e përgjithshme ushqyese të produktit, në mënyrë që t’i ndihmojë ata të drejtojnë zgjedhjet e tyre në momentin e blerjes drejt alternativave për cilësi më të mirë ushqyese.

Bazuar në të dhëna të forta shkencore, Nutri-score është përditësuar kohët e fundit për të qenë më efikas dhe më në përputhje me rekomandimet më të fundit ushqyese.

Megjithatë, ende nuk është e detyrueshme, për shkak të rregulloreve evropiane. Por, gjërat mund të ndryshojnë. Në të vërtetë, si pjesë e strategjisë së tij “Farm to fork”, Komisioni Evropian është angazhuar në vitin 2020 për të ndryshuar rregulloret e tij për informacionin e konsumatorëve. Ai është i angazhuar të propozojë, deri në vitin 2023, një logo të detyrueshme të informacionit ushqyes në të gjithë Bashkimin Evropian.

Por, ky njoftim nuk është për shijen e të gjithëve: disa lobe industriale shumë aktive që nga propozimi i parë i Nutri-score nga shkencëtarët në 2014, vazhdojnë mobilizimin e tyre për të parandaluar miratimin e tij në nivel evropian. Dhe kjo, pavarësisht argumenteve shkencore që tregojnë qartë epërsinë e kësaj logoje ndaj alternativave të ofruara.

Kështu konkludon edhe raporti i Qendrës së Përbashkët Evropiane të Kërkimeve (JRC) të Komisionit Evropian: konsumatorët, duke përfshirë ata me të ardhura të ulëta, preferojnë logot e thjeshta, shumëngjyrëshe dhe vlerësuese (siç është Nutri-score) mbi logot monokrome jo-vlerësuese më komplekse (siç është Nutrinform i propozuar nga Italia si një alternativë ndaj Nutri-score).

Për më tepër, rezultati Nutri evoluon rregullisht për të përmirësuar performancën e tij dhe për të marrë parasysh zhvillimet më të fundit në të ushqyerit, siç tregohet në përditësimin e tij të fundit.

Një rezultat i përditësuar Nutri për të qenë më efikas

Përditësimi i fundit i algoritmit Nutri-score nga një komitet shkencor i përbërë nga ekspertë të pavarur evropianë ka bërë të mundur korrigjimin e disa “kufijve” të identifikuar që nga zbatimi i tij dhe përmirësimin e mëtejshëm të konsistencës së tij me rekomandimet aktuale ushqyese të shëndetit publik.

Ndryshimet për ushqimet e ngurta:

 1. Produktet e pasura me kripë ose sheqer më në fund renditen në mënyrë më pak të favorshme;
 2. Drithërat e mëngjesit me një përmbajtje relativisht të lartë sheqeri nuk mund të klasifikohen më A dhe të bëhen C;
 3. Produktet e qumështit të ëmbëlsuara renditen në mënyrë më pak të favorshme;
 4. Bukët integrale klasifikohen kryesisht në A, ndërsa bukët e rafinuara ndahen midis B dhe C (sipas përmbajtjes së kripës);
 5. Vaji i ullirit kalon në B si dhe vajrat vegjetale me përmbajtje të ulët të acideve yndyrore të ngopura (rapa, arra, luledielli oleik). Vaji i lulediellit kalon në C. Produktet e tjera të kategorisë mbeten të pandryshuara;
 6. Arrat dhe farat pa kripë ose sheqer të shtuar vlerësohen me A ose B, ndërsa versionet e kripura dhe/ose të ëmbla janë mesatarisht C ose edhe D;
 7. Gatimet e përziera (gatitë e gatshme, picat, etj.) kalojnë mesatarisht nga klasa A/B në klasën B/C apo edhe D për kategori të caktuara produktesh, veçanërisht picat;
 8. Djathërat e fortë me përmbajtje të ulët kripe (lloji emmental) tani klasifikohen C; djathërat e tjerë mbeten D ose E në varësi të përmbajtjes së tyre të kripës dhe acideve yndyrore të ngopura;
 9. Mishi i kuq renditet më poshtë dhe në përgjithësi gjendet në klasa më të ulëta se shpendët dhe peshku.

Ndryshimet për pijet:

 1. Shumica e qumështit të lopës i skremuar dhe pjesërisht i skremuar është i klasës B dhe qumështi i plotë C;
 2. Pijet me qumësht të ëmbël (qumështët me aromë), nuk mund të jenë më A ose B dhe gjenden kryesisht në D dhe E (disa me përmbajtje të ulët sheqeri në C);
 3. Pijet me bazë qumështi të fermentuar (përfshirë kosin e pijshëm të ëmbëlsuar dhe të aromatizuar) nuk mund të jenë më A dhe dallohen nga përmbajtja e sheqerit ndërmjet C dhe E;
 4. Kakao dhe pluhurat e kafesë përfshihen si pije për llogaritjen e pikës së tyre Nutri, nëse deklarata e tyre ushqyese tregohet si e konsumuar (d.m.th. pas ripërbërjes me qumësht ose ujë) dhe jo si të shitura dhe e gjejnë veten të renditur më poshtë;
 5. Pijet me bazë bimore (sojë, bajame, tërshërë, oriz, etj.) nuk klasifikohen më si A si aktualisht, por shpërndahen midis B dhe E;
 6. Pijet e ëmbla me sasi shumë të kufizuar sheqeri (<2g/100mL) kalojnë në B, ndërsa ato me sasi të lartë sheqeri mbahen në D/E;
 7. Pijet që përmbajnë ëmbëlsues penalizohen dhe klasifikohen të paktën në C (edhe D ose E nëse përmbajnë ëmbëlsues dhe sheqer).

Kohët e fundit, 320 shkencëtarë dhe profesionistë shëndetësorë publikuan një raport që përmban të gjitha argumentet e forta shkencore në favor të Nutri-score. Ata gjithashtu theksojnë kërkesën e fortë shoqërore që justifikon zgjedhjen e Nutri-score në nivel evropian.

Një logo e mbështetur gjerësisht

Bazuar në provat shkencore, shumë shoqata shkencore evropiane dhe shoqëri të ditura kanë mbështetur miratimin e Nutri-score në Evropë, duke përfshirë Shoqatën Evropiane të Shëndetit Publik (EUPHA), Grupin Evropian të Obezitetit të Fëmijëve (ECOG), Rrjetin Evropian të Zemrës (EHN), Akademia Evropiane e Pediatrisë, Gastroenterologjia e Bashkuar Evropiane…

Ky është gjithashtu rasti për shumë shoqata të konsumatorëve (në veçanti Organizata Evropiane e Konsumatorëve (BEUC), e cila bashkon 46 organizata të konsumatorëve nga 32 vende evropiane) si dhe shumë OJQ.

Në të njëjtën linjë, konsultimi publik i nisur me iniciativën e KE-së midis dhjetorit 2021 dhe marsit 2022 tregoi se shumica e organizatave të konsumatorëve dhe OJQ-ve, qytetarëve, institucioneve kërkimore dhe arsimore dhe autoriteteve të shëndetit publik mbështesin në masë të madhe një logo të ushqyerjes që ofron informacion i klasifikuar mbi cilësinë e përgjithshme ushqyese të ushqimeve. Kjo korrespondon plotësisht me karakteristikat e Nutri-score. Pavarësisht gjithçkaje, disa firma të mëdha ende refuzojnë ta shfaqin atë në produktet e tyre dhe po bëjnë fushatë për të parandaluar që Komisioni ta miratojë atë.

Lobim intensiv anti-Nutri-Score

Që nga lindja e Nutri-score dhe propozimi i tij në vitin 2014 nga shkencëtarët, lobe të fuqishme u përpoqën të bllokonin zbatimin e tij. Pas një beteje që zgjati gati 4 vjet, kjo logo më në fund u miratua në Francë dhe në gjashtë vende të tjera evropiane, por në baza vullnetare. Rregulloret evropiane i pengojnë shtetet anëtare të bëjnë të detyrueshme logon e informacionit ushqimor.

Nëse sot, më shumë se 900 marka në Francë e kanë adoptuar atë (që i përgjigjet 60% të tregut ushqimor), ai është vetëm opsional dhe disa firma të mëdha ende refuzojnë ta shfaqin atë në produktet e tyre.

Në mbështetje të presioneve anti-Nutri-Score, gjejmë disa kompani të mëdha ushqimore që kanë kundërshtuar gjithmonë zbatimin e tij (Ferrero, Lactalis, Coca-Cola, Mars, Mondelez, Kraft, etj.) si dhe disa sektorë të bujqësisë, veçanërisht ato të djathit dhe të karkalecave dhe përfaqësimi i tyre i fuqishëm evropian (COPA-COGECA).

Veprimet e tyre lobuese transmetohen në nivel të strukturave evropiane nga parti të ndryshme politike dhe politikanë dhe mbi të gjitha nga qeveria italiane (veçanërisht që nga zgjedhjet e fundit italiane) duke përdorur Nutri-score si një komplot evropian kundër “Made in Italy”.

Megjithëse ky lobim bazohet në argumente joshkencore, duket se ka qenë mjaftueshëm efektiv për t’a bërë Komisionin Evropian të mos respektojë angazhimet e tij në lidhje me afatin kohor për evoluimin e rregulloreve evropiane në lidhje me etiketimin e ushqimeve ushqimore.

Për më tepër, deklaratat e disa prej përfaqësuesve të tij sugjerojnë se Komisioni në fund të fundit nuk mund ta mbajë Nutri-score si një logo të detyrueshme ushqyese për Evropën, duke marrë parasysh se do të ishte shumë “polarizues”.

Megjithatë, është e qartë se rezultati i përditësuar i Nutri-s është një mënyrë e thjeshtë dhe efektive për të ndihmuar konsumatorët të lëvizin drejt zgjedhjeve ushqimore më të favorshme nga ana ushqyese. Duke vepruar kështu, ata reduktojnë rrezikun e zhvillimit të një numri të madh të sëmundjeve kronike të lidhura me të ushqyerit (obeziteti, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, disa lloje kanceri, etj.), të cilat përbëjnë probleme të shëndetit publik, kostoja kryesore njerëzore, sociale dhe ekonomike e të cilave është shumë e lartë.

Prandaj, ne shpresojmë që Komisioni Evropian do të marrë në konsideratë të dhënat nga shkenca për të justifikuar një vendim në favor të shëndetit publik dhe jo në mbrojtje të interesave ekonomike ose politike.

Burimi: https://theconversation.com/alimentation-et-sante-pourquoi-leurope-doit-adopter-le-logo-nutri-score-206909

@Qendra ALERT

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed