Menu

Vera është këtu – mos harroni protokollet e sigurisë për produktet ushqimore. Rrezikoheni nga…

Çdo verë, e gjejmë veten duke festuar fundjavat me ushqim të bollshëm, mish në zgarë, pije apo produkte të tjera të freskëta. Protokollet e sigurisë rekomandojnë trajtimin e duhur të produkteve. Idetë e gabuara të trajtimit të ushqimit janë të dëmshme për konsumatorët. Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, frutat dhe perimet e papërpunuara mund të përmbajnë mikrobe të dëmshme, të tilla si Salmonella, E. coli dhe Listeria. Një përqindje e madhe e sëmundjeve të transmetuara nga ushqimi shkaktohen nga mikrobet në produktet e freskëta.

“Një keqkuptim i zakonshëm që shoh është në lidhje me procesin e larjes së fruta – perimeve”, tha Ravi Jadeja, specialist i sigurisë ushqimore për Qendrën e Produkteve Ushqimore dhe Bujqësore të Ushqimit të Universitetit Shtetëror në Oklahoma Robert M. Kerr. (FAPC). “Një nga metodat më të sigurta të larjes së prodhimeve është të lani çdo prodhim nën ujë të rrjedhshëm të pijshëm”, tha Jadeja. “Përdorni larës të aprovuar vetëm për larjen e produkteve. Shumë sasi klori nuk është e përshtatshme për larjen e produkteve.” Një sasi e tepërt e klorit në ujin e larjes mund të prodhojë kancerogjene, gjë që do ta bënte prodhimin të pasigurt për konsum. “Konsumatorët duhet të jenë gjithmonë të kujdesshëm kur trajtojnë dhe ruajnë produktet”, vijoi Jadeja. “Kontakti me një sipërfaqe jo-sanitare, të tilla si një dërrasë prerëse e përdorur për të trajtuar mish të papërpunuar, mund të ndotë lehtë produktin”.

FAPC rekomandon këshillat e mëposhtme të sigurisë ushqimore kur shijoni produktet këtë verë:
Blerja
Gjeni prodhime që nuk janë të mavijosura ose të dëmtuara
Ndani produktet nga mishi i papërpunuar, shpezët dhe prodhimet e detit
Ruajtja
Ruani frutat dhe perimet e prera në frigorifer
Brenda 2 orësh pasi t’i keni prerë, qëruar ose gatuar fruta ose perime, vendoseni ato në frigorifer në një enë të pastër
Përgatitja
Lani duart dhe enët e kuzhinës para dhe pas trajtimit të produkteve
Kur është e mundur, përdorni një pllakë prerëse për prodhime të freskëta dhe një tjetër për mishin e papërpunuar, shpendët dhe prodhimet e detit
Lajini produktet nën ujë të rrjedhshëm për të parandaluar që mikrobet e lëkurës të futen brenda në fruta ose perime
Larja e frutave dhe perimeve me sapun ose detergjent nuk rekomandohet
Largojini zonat e dëmtuara ose të mavijosura të produkteve dhe hidhni çdo produkt që duket i kalbur.
Burimi: Food Safety News
Qendra ALERT / Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed