Menu

Zgjedhjet ushqimore të orientuara nga ‘like’

Sjellja e të ngrënit ndikohet në një masë të konsiderueshme nga situata në të cilën hamë dhe mbi të gjitha nga ajo që hanë ata që janë afër nesh ose perceptohen si të tillë. Për këtë arsye, mediat sociale mund të luajnë një rol shumë të rëndësishëm. Ky është kuptimi i një studimi të kryer nga psikologët në Universitetin Aston në Birmingham, në Britani, botuar në Appetite, ku doli në konkluzionin se zakonet e të ushqyerit mund të ndryshojnë nëse vëzhgohen imazhe në mediat sociale (në këtë rast në Instagram) që paraqesin ushqime të shëndetshme dhe nëse imazhe të tilla miratohen me një numër të konsiderueshëm ‘likesh’.

Për të arritur në këtë përfundim, autorët zgjodhën 169 njerëz të moshës 18-48 vjeç dhe paraqitën tre lloje imazhesh: Fotografitë e ushqimeve të shëndetshme (kryesisht fruta dhe perime), fotografitë e ëmbëlsirave dhe ushqimeve të tjera që nuk ishin optimale nga pikëpamja ushqyese, ose fotografitë e kontrollit, të cilat përfaqësonin imazhet e brendshme të dizajnit. Fotografitë, megjithatë nuk ishin të gjitha të njëjta: Disa ishin adiktuar shumë ‘like’,të tjera jo. Pas vëzhgimit, pjesëmarrësit u lanë të lirë të zgjidhnin se çfarë të hanin në një bufe ku ishin të pranishëm lloje të ndryshme ushqimi, pak a shumë të shëndetshme dhe iu kërkua të plotësonin një pyetësor mbi vendimet e tyre.

Duke analizuar kaloritë dhe gramin e ushqimeve të zgjedhura, autorët panë se ata që kishin parë foto frutash dhe perimesh me shumë ‘like’ kishin konsumuar një sasi rrushi 14% më të lartë, për sa u përket kalorive, në krahasim me ata që kishin parë foto të ëmbëlsirave të raportuara njësoj nga ‘like ‘. Sipas psikologëve që e kanë konceptuar studimin, kjo ndodh sepse natyrshëm priremi të përputhemi me atë që perceptohet si normale: nëse shumica e njerëzve e vlerësojnë një lloj të caktuar ushqimi, edhe ne jemi të prirur të bëjmë të njëjtën gjë. Duke ditur se është më mirë të hash fruta dhe perime sesa ëmbëlsira dhe ushqime industriale, vendimi është i orientuar drejt tyre.

Falë këtij rezultati, tani po mendojmë për hapat e ardhshëm të mundshëm, në të cilët mund të përdoren llogaritë e vërteta të Instagramit që nxjerrin në pah virtytet e disa ushqimeve dhe defektet e të tjerëve ose që u dedikohen atyre që përpiqen të ndryshojnë dietën e tyre, si dhe planifikimin e studimeve që vlerësojnë efektet në zakonet e të ngrënit, të ekspozimit të zgjatur ndaj postimeve të mediave sociale të karakterizuara nga përmbajtje pozitive. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed