Menu

A mund të transmetohet lija e majmunit përmes ushqimit?

Përhapja e lisë së majmunit po rritet në mbarë botën. Që nga shfaqja e tij në disa vende, numri i rasteve ka kaluar 50 mijë dhe po rritet dita-ditës. Për këtë arsye, në fund të korrikut, OBSH shpalli emergjencën e re epidemike globale, ndërsa theksoi se nuk është një sëmundje e rëndë dhe se ka vaksina dhe medikamente.

Megjithatë, krahasuar me atë që dihej para valës së re ka disa detaje që nuk kthehen dhe alarmojnë virologët, duke filluar nga disa dallime në simptoma dhe mungesa e shpjegimeve plotësisht bindëse për origjinën e përhapjes së papritur planetare.

Infektimi ndodh nga kontakti i drejtpërdrejtë me sëmundjen, ku fillon të shfaqet disa ditë pas përhapjes së virusit në trup, por edhe nëpërmjet ajrit, ku është dokumentuar infektimi nga kontakti me sipërfaqe të tilla si çarçafët në të cilat ka fjetur një i sëmurë. Pyetja që po bëjnë shumë është: A ekziston mundësia për t’u infektuar përmes ushqimit?

Përgjigja, për momentin nuk është e qartë. Nuk ka asnjë provë që kjo të ketë ndodhur, as që të ketë shpërthyer lija e majmunit, psh në fabrikat e përpunimit të ushqimit, por nuk mund të përjashtohet, pasi virusi dihet se është shumë rezistent dhe mund të kalojë te njerëzit nga një sipërfaqe e ndotur. Ky është mendimi i Anses, Agjencia Franceze e Sigurisë Ushqimore, e cila deklaroi se nëse një person i infektuar prek ushqimin me duar pa doreza nuk mund të përjashtohet që grimcat virale të mbërrijnë në ushqim dhe prej andej, mund të kalojnë te një person tjetër. Në mënyrë të ngjashme, për të njëjtat arsye, mund të ndodhë transmetimi përmes kontaktit me mjete të kontaminuara.

Sipas OBSH, infektimi mund të ndodhë kryesisht në vendet ku lija e majmunëve është endemike, nga gëlltitja e mishit të infektuar ose nga kontakti me të, veçanërisht të kafshëve të tjera të egra, pjesët e ngrënshme të të cilave nuk janë gatuar siç duhet. Edhe Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (Ecdc) nuk e thotë qartë. Një nga ekspertët e saj, Diamantis Plachouras i tha FoodNavigator  se transmetimi nëpërmjet ushqimit nuk mund të përjashtohet, por ka shumë pak gjasa që ai të ketë një rol të rëndësishëm në rrjedhën e përgjithshme të epidemisë.

Drejtoria e Shkencës dhe Teknologjisë e Departamentit të Sigurisë Kombëtare të SHBA-së shkoi më tej, duke deklaruar në një raport se virusi mund të mbetet i qëndrueshëm në ushqimet e ngrira dhe i reziston tharjes në tokë, në ujë. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed