Menu

Abuzimi me sheqerin në produktet për foshnjat mbi gjashtë muajsh

Pavarësisht deklaratave të kompanive ushqimore, të cilat janë të prirura të bashkëpunojnë me autoritetet shëndetësore dhe të vëmendshme ndaj shëndetit të fëmijëve, analiza e asaj që gjendet në treg tregon një realitet tjetër, ku mbetet problem abuzimi me sheqerin në produktet e bebeve. Të paktën për sa i përket Britanisë së Madhe, në fakt që nga heqja e gjirit, kompanitë që shesin ushqime për fëmijë ofrojnë produkte të pasura me sheqer. E gjithë kjo ndodh përkundër faktit se rreziqet që rrjedhin nga konsumimi i tepërt i këtij ushqyesi, si mbipesha dhe kariesi, janë tashmë të njohura dhe pavarësisht udhëzimeve pediatrike, duke filluar nga ato të OBSH-së, dekurajojnë fuqimisht dhënien e sheqernave fëmijëve nën 2 vjeç. Hetimi i ri i “Action on Sugar”, një fondacion që lufton kundër abuzimit me sheqerin në Britani ka publikuar rezultatet e analizës së 73 ushqimeve të ëmbla për fëmijët e moshës gjashtë muajsh e lart, të cilat janë të rënda. Kategoria përfshin biskota, pure dhe lëngje frutash, snacks, bare, drithëra me oriz të fryrë e kështu me radhë, shumë pak prej të cilave duket se respektojnë këshillat e pediatërve dhe dietologëve.

Vetëm gjashtë produkte (8%) ishin në fakt me përmbajtje të ulët sheqeri, ndërsa 27, 37% e totalit, ishin të pasura me sheqer dhe 40 (baraz me 55%) ishin të mesëm.Ka edhe shumë paqartësi në etiketa, sepse shumica e tyre raportojnë efekte të dobishme, si prania e vitaminave, duke shpërqendruar kështu vëmendjen nga çështja e sheqernave.Për më tepër, duhet të merret parasysh se, për të marrë një shije të ëmbël, 99% e produkteve të ekzaminuara përdorin produkte të tjera nga saharoza dhe shumica e kompanive përdorin lëng frutash të koncentruar, të klasifikuar si sheqer i lirë.Kompanitë janë të vetëdijshme se nëse një fëmijë nën moshën 2 vjeç mësohet të hajë ushqime dhe pije shumë të ëmbla, ai do të kërkojë më shumë shijen e ëmbël edhe në në vijim.

Nuk shkon keq, pra, edhe për ofertat komerciale: në zinxhirët e konsideruar nga hulumtimi, ndër të cilët dallohen markat e njohura si Tesco, Ëaitrose dhe Sainsbury, këto produkte shpesh bëhen objekt ofertash të dizajnuara dhe joshin konsumatorët të blejnë më shumë se ç’duhet (mbi 20% më shumë). Shqetësues, sipas autorëve, është edhe fakti që foshnjat dhe fëmijët deri në dy vjeç janë përjashtuar nga rregullat e reja kundër ofertave të ulëta që do të hyjnë në fuqi në vitin 2022. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed