Menu

Adoleshentët dhe covid: Si pandemia ka ndryshuar marrëdhëniet e të rinjve me ushqimin

Pandemia e covid-19 ka ndryshuar shumë aspekte të jetës së përditshme dhe ndikimi i saj tek adoleshentët ka qenë edhe më i madh se sa në moshat e tjera. Një studim i kohëve të fundit i kryer nga një ekip nga Universiteti i Piacenzës hetoi se si ngjarjet e përcaktuara nga Covid-19 kanë ndryshuar qëndrimin e adoleshentëve ndaj ushqimit. Projekti i quajtur Food Mood, u zhvillua në një grup prej 482 nxënësish të shkollave të mesme nga Emilia-Romagna (kryesisht shkolla të mesme) dhe ofron mundësi të shumta për analizë. “Shumë nga këto të dhëna”-nënvizon Laura Rossi, studiuese në Crea Alimenti e Nutrizione duket se po konfirmohen edhe në nivel kombëtar.

Studimi së pari del në një konfirmim: Në më shumë se gjysma e të anketuarve të Covid-19 dhe pasojat e tij kanë prodhuar një ndryshim të vetëdijshëm në zakonet e ngrënies. Ky ndryshim, megjithatë nuk mund të konsiderohet si pozitiv apo negativ, por përmban elemente të dritës dhe hijes. Sa për hijet, sondazhi thekson se duke pasur rritje të momenteve të vetmisë dhe përdorimit të teknologjive dixhitale, 15% e adoleshentëve e përjetojnë ushqimin si një problem. Gjithnjë në lidhje me aspektet negative, ekziston zakoni i mos ngrënies në mëngjes. Në fakt, kjo karakteristikë e moshës (sipas të dhënave të vëzhgimit Hbsc, adoleshentët që nuk hanë mëngjes i kalojnë 30%).

Midis aspekteve të përmirësuara, hulumtimi raporton vakte ushqimore në shtëpi (96%) e rasteve), rritja e vëmendjes ndaj sigurisë së produkteve, (dy në tre adoleshentë kanë filluar të zgjedhin ushqime me më pak yndyrë, më pak sheqer, më pak kripë dhe/ose reduktuar sasinë e përgjithshme të ushqimit të konsumuar).

“Studimet tona po konfirmojnë se pandemia ka sjellë vëmendje më të madhe të konsumatorit në çështjen e ushqimit të shëndetshëm – thotë Laura Rossi. Megjithatë, respektimi i dietës mesdhetare mbetet i ulët, me 60% të popullsisë që nuk e ndjekin atë, veçanërisht në rajonet e Italisë jugore. Gjithashtu kemi vënë re se informacioni mbi ushqimet është një faktor përcaktues për zgjedhjet e mira ushqimore, domethënë ata që dinë për ushqimin, hanë më mirë dhe tregojnë një vëmendje më të madhe për parandalimin e mbetjeve ushqimore. Të gjitha këto janë elementë shumë të rëndësishëm për zbatimin e programeve të përshtatshme të politikës ushqimore”. Për të vlerësuar zbatimin e këtyre programeve është gjithashtu e rëndësishme të kuptohet nëse ndryshimet e nxitura nga pandemia janë të destinuara të konsolidohen ose jo. Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, projekti Food Mood do të kryejë analiza të mëtejshme dhe analiza të thella mbi këtë temë gjatë dy viteve të ardhshme, gjithmonë në bashkëpunim me shkollat e mesme të Emilia-Romagna”. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed