Menu

Alkooli, problemi i pazgjidhur: 3.8 milionë konsumues, 43.148 persona në urgjencë

Një Evropë më e sigurt është tema e javës së nëntë për të rritur ndërgjegjësimin për dëmet e shkaktuara nga alkooli (15-19 nëntor 2021) e krijuar për t’i nxitur politikanët evropianë të trajtojnë problemin. Në Itali, nisma mbështetet nga Observatori Kombëtar i Alkoolit (Ona) i Institutit të Lartë të Shëndetit, Qendra Bashkëpunuese e OBSH-së për problemet e lidhura me alkoolin në bashkëpunim me Shoqatën Italiane të Alkoolizmit (Sia). Programi për parandalimin dhe reduktimin e dëmeve dhe vdekjeve të shkaktuara nga alkooli është fokusuar në pesë pika. Së pari, ne duhet të forcojmë kufizimet në disponueshmërinë e alkoolit dhe të konsolidojmë masat parandaluese që lidhen me alkoolin dhe drejtimin e automjetit. Atëherë duhet të respektoni ndalimet dhe kufizimet për reklamimin, sponsorizimin dhe promovimin. Gjëja e fundit, por sigurisht jo më pak e rëndësishme është rritja e çmimeve të alkoolit përmes akcizave dhe taksave.

Këto janë ndërhyrjet që konsiderohen efektive nga Kombet e Bashkuara dhe OBSH për të nxitur një kulturë dhe një qasje korrekte ndaj problemit. Megjithatë, e gjithë kjo duhet të jetë e pavarur nga logjika ekonomike dhe ndërhyrja e prodhuesve (gjë që OBSH e konsideron gjithashtu një pengesë për arritjen e synimeve të qëndrueshme shëndetësore të Axhendës 2030). Qëllimi i këtyre nismave është të kërkojnë komunikim dhe ndërhyrje institucionale efektive, të aftë për të luftuar dezinformimin dhe paqartësinë e modeleve të tilla si “pirja e përgjegjshme”, të propozuara në mënyrë jo të duhur edhe në programet arsimore dhe shkollore që synojnë të miturit me iniciativën e shoqatave të prodhuesve.

Një nga pikat më delikate ka të bëjë me sponsorizimin e ngjarjeve muzikore, kulturore, sportive dhe promovimin e alkoolit për të rinjtë, si dhe mbrojtja e respektimit të rregullave që shpesh nuk zbatohen si ndalimi i shitjes dhe administrimit tek të miturit. Një aspekt tjetër për të cilin duhet ndërgjegjësuar të rinjtë është ai i krijimit të një kulture për të mos pirë alkool gjatë drejtimit të automjeteve, problem ky që përfaqëson shkakun e parë të vdekjes tek të rinjtë në Itali dhe në Evropë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed