Menu

Bisphenol A, Projekt-opinioni i EFSA-së propozon uljen e marrjes ditore

Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) ka rivlerësuar rreziqet e bisphenol A (BPA) në ushqim dhe propozon uljen e konsiderueshme të marrjes ditore të tolerueshme (TDI) në krahasim me vlerësimin e tij të mëparshëm në 2015. Konkluzionet e EFSA për BPA shpjegohen në një draft opinion shkencor që është i hapur për konsultim publik deri më 8 shkurt 2022. Të gjitha palët e interesuara inkurajohen të kontribuojnë në konsultim.

TDI është një përllogaritje e sasisë së një lënde (e shprehur në bazë kilogrami të peshës trupore) që mund të gëlltitet çdo ditë gjatë gjithë jetës pa rrezik të konsiderueshëm. Në vlerësimin e saj të rrezikut të BPA në vitin 2015, EFSA vendosi një TDI të përkohshme prej 4 mikrogramë për kilogram peshë trupore në ditë.

Ulja e TDI rezulton nga vlerësimi i studimeve që janë shfaqur në literaturë që nga viti 2013 deri në vitin 2018, veçanërisht ato që tregojnë efekte negative të BPA në sistemin imunitar. Në studimet e kafshëve, u vu re një rritje në numrin e qelizave “T-ndihmëse”, një lloj qelizash të bardha të gjakut që luajnë një rol kyç në mekanizmat imunitar qelizor dhe që kur rriten mund të çojnë në zhvillimin e inflamacionit alergjik të mushkërive.

Duke krahasuar TDI-në e re me vlerësimet e ekspozimit të konsumatorit ndaj BPA në dietë, EFSA arrin në përfundimin se ata me ekspozim mesatar dhe të lartë ndaj BPA në të gjitha grupmoshat e tejkalojnë TDI-në e re, duke treguar shqetësime shëndetësore.

Një qasje sistematike

Dr Claude Lambre, kryetar i panelit të ekspertëve të CEP, tha: “Ky draft i përditësuar është rezultat i një vlerësimi të plotë gjatë disa viteve. Ne kemi përdorur një qasje sistematike për përzgjedhjen dhe vlerësimin e provave në dispozicion. Studimet e reja shkencore që janë shfaqur në literaturë na kanë ndihmuar të adresojmë pasiguri të rëndësishme në lidhje me toksicitetin e BPA.

EFSA vlerësoi më parë sigurinë e BPA për përdorim në materialet në kontakt me ushqimin në 2006 dhe 2015. Në kohën e vlerësimit të fundit të EFSA, ekspertët ishin në gjendje të vendosnin vetëm një TDI të përkohshme për shkak të pasigurive dhe theksuan nevojën për të mbushur boshllëqet e të dhënave.

Ekspertët e EFSA kryen një punë të gjerë përgatitore për këtë vlerësim të ri, duke përfshirë publikimin dhe testimin e protokollit të vlerësimit të rrezikut në 2017 dhe në 2019. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed