Menu

Cili është vaji më i mirë për të skuqur peshkun, do habiteni nga rezultati i studimit!

Studiuesit nga Universiteti i Barcelonës ekzaminuan se sa i shëndetshëm është peshku në varësi të llojit të vajit në të cilin është skuqur.

Ata gjithashtu studiuan nëse teknika specifike e ndjekur në tiganisje dhe lloji i peshkut shoqërohen me ndryshime specifike në profilin lipidik të peshkut.

Sipas gjetjeve të publikuara në revistën Food Research , lloji i vajit dhe mënyra e tiganisjes përcaktojnë nivelet e substancave toksike të prodhuara gjatë tiganisjes.

Studiuesit skuqën levrekun (Dicentrarchus labrax) dhe karkalecat (Sparus aurata) në një tigan (“tiganisje të cekët”) po ashtu në një furrë me mikrovalë me vaj ulliri ekstra të virgjër ose vaj luledielli të rafinuar. Ndryshimet në profilin lipidik të vajit dhe peshkut u regjistruan duke përdorur rezonancë magnetike bërthamore.

Gjetja kryesore e studiuesve ishte se gjatë “skuqjes së cekët” me vaj luledielli u formuan produkte oksidimi (aldehide), disa prej të cilave konsiderohen toksike . Ky reagim nuk u vu re gjatë skuqjes me vaj ulliri ekstra të virgjër as gjatë skuqjes në furrë me mikrovalë me vaj luledielli.

Gjithashtu u vu re se përmbajtja e yndyrës në karkalecat e detit u zvogëlua pas skuqjes, ndërsa për peshkun e detit u rrit ose mbeti në të njëjtat nivele.

Kështu, studiuesit sugjerojnë përdorimin e vajit ekstra të virgjër të ullirit kur skuqni peshkun dhe madje edhe në mikrovalë në vend të tiganit.

Qendra Alert

alert.al/

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed