Menu

Detyrimi i etiketimit mjedisor në ambalazh

Dekreti Legjislativ 3 shtator 2020 Nr. 116, i cili transpozon Direktivën e BE-së 2018/851 për mbetjet dhe Direktivën (BE) 2018/852 për paketimin dhe mbetjet e paketimit. Dekreti ka bërë ndryshime të rëndësishme, duke futur detyrimin e etiketimit mjedisor për të gjitha ambalazhet e lëshuara për konsum në Itali.
Sipas dispozitave, në çdo paketë duhet të ketë një sërë informacionesh për të lehtësuar mbledhjen, ripërdorimin, rikuperimin dhe riciklimin e paketimeve, si dhe për t’u dhënë informacion të saktë konsumatorëve për destinacionin e tyre përfundimtar. Zbatimi i Dekretit do të jetë territori në të cilin do të shitet ambalazhi dhe jo vendi i prodhimit të ushqimit apo produktit, qoftë në BE apo jashtë BE-së.

Teknologjia u ofron mundësi kompanive që duan të vënë në dispozicion të konsumatorëve në mënyrë dixhitale informacion në lidhje me karakteristikat e produkteve të tyre, zinxhirët e furnizimit nga ata vijnë, profilet e tyre ushqyese dhe gjithashtu ndikimin e tyre mjedisor dhe iniciativat e ndërmarra për të vazhduar përmirësimin e tij. Duke u nisur nga zgjedhjet në lidhje me paketimin e miratuar. Për shembull, përmes një kodi QR që u referohet faqeve të internetit ose aplikacioneve të veçanta.
Sidoqoftë, është një praktikë që ende nuk është e përhapur në botën e ushqimeve. Me prezencën më të madhe të produkteve, etiketat e të cilave tregojnë metodat e sakta të grumbullimit të veçantë janë makaronat, me mbi 68% të referencave. Pasojnë ushqimet për fëmijë me 67,9%, ushqimet e ngrira me 65,6%, buka dhe zëvendësuesit me 65,5% dhe gastronomia me perime zëvendësuese me 64,9%. Tendencat më të mëdha të rritjes, nga ana tjetër.janë shënuar në pijet e freskëta, në sektorin e mishit të viçit etj. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed