Menu

Glyphosate, EFSA dhe ECHA nisin konsultimet

Glyphosate është një kimikat që përdoret gjerësisht në produktet për mbrojtjen e bimëve (PPP). PPP me bazë glyphosate, domethënë formulimet që përmbajnë glyphosate, bashkë-formula dhe kimikate të tjera përdoren kryesisht në bujqësi dhe hortikulturë për të kontrolluar barërat e këqija që konkurrojnë me kulturat e kultivuara.

EFSA dhe Agjencia Evropiane e Kimikateve (ECHA) kanë filluar konsultimet paralele mbi vlerësimet fillestare shkencore të glyphosate. Konsultimet do të zgjasin 60 ditë dhe të gjitha palët e interesuara inkurajohen të kontribuojnë.

Vlerësimet fillestare shkencore të paraqitura për konsultim u përgatitën nga Grupi i Vlerësimit të Glyphosate (AGG), i cili përfshin autoritetet kompetente kombëtare në Francë, Hungari, Holandë dhe Suedi. EFSA dhe ECHA përpiqen për transparencë dhe për të sjellë qytetarët e palët e interesuara sa më pranë punës së Agjencive. Të gjitha palët e interesuara inkurajohen të kontribuojnë në konsultime duke paraqitur komente përkatëse ose informacione dhe të dhëna shkencore. Konsultimet do të qëndrojnë të hapura për 60 ditë dhe të gjitha komentet do të publikohen pas mbylljes së tyre në faqet e internetit të dy Agjencive.

Klasifikimi i kimikateve bazohet vetëm në vetitë e rrezikshme të një substance. Ekspozimi konsiderohet si pjesë e vlerësimit të rrezikut të substancave aktive të pesticideve, një proces i udhëhequr nga EFSA.

Glyphosate aktualisht ka një klasifikim të harmonizuar si shkaktues të dëmtimit serioz të syve dhe si toksik për jetën ujore me efekte afatgjata. Klasifikimi për kancerogjenitetin ose toksicitetin riprodhues të qelizave nuk u konsiderua i garantuar.

EFSA do të marrë rezultatin e opinionit të EACA të RAC mbi klasifikimin e glyphosate dhe pritet të përfundojë punën në gjysmën e dytë të vitit 2022. Komisioni Evropian, së bashku me menaxherët e rrezikut nga 27 shtetet anëtare të BE do të vendosë nëse do të rinovojë miratimin e glyphosate për përdorim në BE. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed