Menu

Greenpeace denoncon lidhjet midis plastikës dhe ndotjes së mjedisit

Italia është ndër përdoruesit më të mëdhenj në botë të shisheve plastike. Megjithatë, plastika kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në ndotjen e mjedisit, jo vetëm në formën më të dukshme të shpërndarjes në mjedis, por edhe në lidhje me ciklin e tyre të jetës, duke filluar nga origjina e naftës dhe gazit fosil. Për të zvogëluar ndikimin e ndryshimit të klimës, që përmban ngrohjen globale, tani është më urgjente se kurrë të zvogëlohet prodhimi petrokimik dhe kjo përfshin edhe reduktimin e prodhimit të plastikës. Megjithatë, një raport i ri i lëshuar nga Greenpeace USA zbulon se disa nga produktet kryesore të konsumit, përfshijnë Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Mondelēz, Danone, Unilever, Colgate Palmolive, Procter & Gamble dhe Mars, të cilat po favorizojnë pikërisht zgjerimin e prodhimit të plastikës. Me Këto kompani, në fakt blejnë paketimin e tyre nga prodhuesit të cilët, nga ana tjetër, burojnë nga gjigantët fosilë si ExxonMobil, Shell, Chevron Phillips, Ineos dhe Dow.

Raporti zbulon lidhjet tregtare midis kompanive që bazojnë biznesin e tyre në përdorimin e sasive të mëdha të plastikës njëpërdorimëshe dhe kompanive të karburanteve fosile. Greenpeace thekson se riciklimi duhet të bëhet vetëm kur paketimi i ripërdorimshëm ka arritur në fund të ciklit të tij të jetës.

Plastika është bërë kryesisht nga nafta dhe gazi fosil, i konsideruar si fajtorët kryesorë të ngrohjes globale dhe riciklimi i propozuar nga kompanitë si themeli i problemit. Në fakt, globalisht, vetëm 9% e të gjitha mbeturinave plastike të prodhuara deri në vitin 2015 u ricikluan. Një studim gjithashtu vlerësoi se më pak se 1% e plastikës u riciklua më shumë se një herë. Për më tepër, nëse ritmet e rritjes vazhdojnë viteve të fundit, prodhimi i plastikës mund të trefishohet deri në vitin 2050.

 

Kërkesat e Greenpeace

Për kompanitë:

Bashkëpunoni për të krijuar infrastrukturën e nevojshme.

Hiqni gradualisht të gjitha plastikat me një përdorim.

Bëhuni transparent. Publikoni të dhëna të verifikueshme çdo vit mbi përdorimin e paketimit për një përdorim, duke përfshirë normat e reduktimit të paketimit të disponueshëm dhe përdorimin e paketimit të ripërdorshëm. Bëni të njohur origjinën e plastikës së përdorur dhe ndikimin klimatik, përdorimit dhe asgjësimit të saj.

Mbështet një transformim të gjerë të të gjithë sektorit industrial. Promovoni një Traktat ambicioz të Plastikës Globale që trajton të gjithë ciklin jetësor të produkteve plastike, të fokusuar në reduktimin në rrjedhën e sipërme. Mbështetni ligjet që promovojnë një ekonomi të vërtetë rrethore dhe parimet e nevojshme për ta arritur atë, siç është përgjegjësia e zgjeruar e prodhuesit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed