Menu

Gripi i shpendëve, 4 milionë zogj të vrarë në një muaj

Më 24 nëntor 2021, rasti i parë i gripit të shpendëve u zbulua në një fermë të vogël pulash pranë Cyrihut, në Itali. Zyra Veterinare e Kantonit të Cyrihut ka koordinuar masat e nevojshme dhe po organizohet për të parandaluar përhapjen e mëtejshme të sëmundjes. Në të njëjtat ditë në Itali, numri i kafshëve të prekura nga gripi i shpendëve që filloi rreth një muaj më parë arriti në 4 milionë të vendosura në 100 zona (burimi i Institutit Zooprofilaktik të Venecias, të dhëna të përditësuara më 26 nëntor 2021). Janë prekur kryesisht fermat e gjelit të detit dhe në një masë më të vogël pulat. Shumica e episodeve janë regjistruar në provincën e Veronës me disa raste në Brescia, Mantua dhe Padova. Vetëm një episod pranë Romës. Situata është larg nga qetësia, duke qenë se një numër i ngjashëm rastesh ishte regjistruar në vitin 2017. Tani, pas rreth 30 ditësh, peizazhi duket shumë më kritik.

Pyetja e parë që njerëzit i bëjnë vetes kur lexojnë këtë lajm është: Por a mund të infektojë ky grip njerëzit? Përgjigja e ekspertëve ka qenë gjithmonë negative, sepse virusi nuk prek njerëzit, aq sa në Itali nuk ka patur asnjëherë rast të tillë. Trupi i njeriut ka shumë pak receptorë për virusin e gripit të shpendëve dhe janë të pranishëm kryesisht në mushkëri. Prandaj, virusi duhet të marrë frymë në sasi të mëdha në mënyrë që të mund të futet drejtpërdrejtë, përndryshe ndalon. Gjëja ngushëlluese është se në Itali kontrollet janë të përpikta (të paktën një herë në vit fermat vizitohen nga veterinerët për të vlerësuar pajisjet e biosigurisë si dhe për kontrollet normale shëndetësore) dhe para therjes kryhet një test i biologjisë molekulare, mostra e shpendëve për të shmangur aksidentet e pakëndshme. Fatkeqësisht, fermat që u japin zogjve mundësinë për të dalë jashtë dhe për këtë arsye garantojnë mirëqenie më të mirë për kafshët janë më të ekspozuara sepse mund të ndodhë më lehtë që zogjtë e egër të vijnë në kontakt me kafshët duke transmetuar virusin. Tani në Itali sistemi është mjaft funksional, kështu që pasi të zbulohet prania e virusit, kryhen menjëherë anketat dhe në rast pozitiviteti, rreth fermës vijëzohet zona mbrojtëse prej 10 km. Gjëja shqetësuese është se fatkeqësisht kafshët rrëmbehen dhe vriten menjëherë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed