Mishi i viçit, pula dhe peshku mund të jenë burimet tuaja kryesore të proteinave, veçanërisht për darkat e javës. Me siguri, shpesh keni pyetur veten se sa nga çdo proteinë duhet të hamë për të qëndruar të shëndetshëm.
Për fat të mirë, loja e hamendësimeve ka përfunduar, pasi kërkimet e reja ofrojnë një rregull të thjeshtë diete për të shijuar këto burime proteinash që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kancerit!
Hulumtim interesant
Një studim i fundit i botuar në revistën BMC Medicine shqyrtoi marrëdhënien midis zakoneve të dietës dhe kancerit, veçanërisht në rastet e kancerit të zorrës së trashë dhe gjirit që ndodhin te gratë pas menopauzës.
Ky studim përfshiu 472,377 të rritur pa kancer nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët ishin midis moshës 40 dhe 70 vjeçare. Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët midis viteve 2006 dhe 2010 duke pyetur se sa shpesh konsumonin mish të tillë si viçi, qengji, pula dhe peshku. Më pas, pjesëmarrësit u ndanë në katër kategori: mishngrënës, mishngrënës të ulët, peshk-ngrënës dhe vegjetarianë.
Autorët përkufizuan konsumatorët e rregullt të mishit si konsumim të mishit të përpunuar ose të kuq dhe shpendëve më shumë se pesë herë në javë. Ata që hanë pak mish raportuan se konsumonin mish dhe shpendë më pak se pesë herë në javë. Peshk-ngrënësit vunë re se ata hanin vetëm peshk me vaj dhe jo të yndyrshëm. Grupi vegjetarian nuk hante as peshk, as mish, as shpendë. Megjithatë, ai grup përfshinte veganë të cilët vunë në dukje se nuk konsumonin as bulmet apo vezë.
Gjetjet e shijshme
Studiuesit raportuan 54,961 raste të kancerit. Gjetjet treguan se të qenit një konsumues i ulët i mishit, peshk-ngrënës ose vegjetarian lidhej me një ulje të rrezikut të kancerit në përgjithësi. Ata që konsumonin pak mish kishin një rrezik më të ulët të kancerit të trash në krahasim me mishngrënësit e rregullt. Studiuesit pranuan se ky ishte një studim vëzhgues dhe do të ketë nevojë për kërkime të mëtejshme për të thelluar më shumë në arsyet e mundshme për këto rezultate.
LEAVE A COMMENT