Menu

Konsumimi i alkoolit në shtatzëni, projekt për të luftuar pasojat tek foshnjet

9 shtatori është Dita Botërore e ndërgjegjësimit për Fas (spektri i alkoolit fetal) dhe Fasd (Çrregullimi i spektrit të alkoolit fetal). Këto janë sëmundje të shkaktuara nga konsumimi i alkoolit në shtatzëni, të cilat prodhojnë paaftësi të përhershme fizike, mendore dhe të sjelljes. Në fakt, nuk ka të dhëna domethënëse në vend, në lidhje me incidencën dhe ashpërsinë e problemit.

Për të kapërcyer këtë mungesë, Ministria e Shëndetësisë i ka besuar Qendrës Kombëtare të Varësisë dhe Dopingut të ISS (Instituti i Lartë i Shëndetit) një projekt pilot të zhvilluar në pesë rajone (Lazio, Marche, Sicili, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia). Nisma, e quajtur Parandalimi, Diagnostifikimi i Hershëm dhe trajtimi i synuar i Fas dhe Fasd filloi në vitin 2019 dhe do të përfundojë në fund të vitit 2021. Projekti ka tre objektiva: Të monitorojë konsumin e alkoolit në shtatzëni, të informojë për rreziqet dhe të trajnojë profesionistë shëndetësorë dhe punonjës socialë për parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin.

Qendra Kombëtare për Varësinë dhe Dopingun nxori dy broshura. E para “Le të mendojmë për fëmijët”, bën analiza se si të diagnostikojmë Fas, ndërsa e dyta, “Sindromi Fetoalkoolik”. Ky është një mjet për të ndihmuar njerëzit me Fas. Në frontin e trajnimit përfshihen rreziqet e konsumimit të alkoolit dhe mbi ndërhyrjet që do të zbatohen për foshnjat e ekspozuara. Trajnimi specifik mbi këtë temë do t’i drejtohet gjithashtu rreth 2.000 punonjësve socialë dhe shoqatave që merren me birësime, në mënyrë që ata ta dinë problemin, të dinë se si ta identifikojnë atë tek fëmijët dhe të dinë se si t’u japin informacione të sakta familjeve birësuese në çdo rrugë që duhet të ndjekin.

Të dhënat më të fundit të mbledhura në Itali lidhen me një studim të kryer në vitin 2011, ku mbi 607 fëmijë në 7 spitale të ndryshme tregojnë një ekspozim të fetusit ndaj etanolit prej 7.9%. Krahasimi midis foshnjave të ekspozuara dhe atyre të paekspozuara të bëra në Romë nxjerr në pah një dëmtim të rëndësishëm të të parëve në zhvillimin njohës dhe aftësivë adaptive. Në mbarë botën, të dhënat në dispozicion vlerësojnë se fëmijët e prekur nga Fas dhe Fasd janë rreth 15 nga 10 mijë, ndërsa mesatarja e grave që pinë alkool gjatë shtatëzanisë është rreth 10%. Në veçanti, një raport i OBSH -së i vitit 2018 tregon se në Evropë kjo mesatare është më e lartë dhe është rreth 25%. Në fakt, ka disa vende, të tilla si Irlanda, Danimarka, Mbretëria e Bashkuar dhe Rusia, të cilat regjistrojnë normat më të larta të konsumit të alkoolit gjatë shtatëzanisë në botë (Lancet Global Health). (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed