Menu

Maska e re mund të zbulojë coronavirusin në vetëm 10 minuta

Lufta kundër COVID-19 sapo ka rritur shpejtësinë pasi shkencëtarët kanë zhvilluar një maskë që mund të zbulojë coronavirusin në vetëm 10 minuta.

Mbulesa shumë e ndjeshme e fytyrës mund të dalloj virusin në ajër dhe të paralajmërojë përdoruesin nëpërmjet një aplikacioni në telefonin e tij. Ai gjithashtu mund të dalloj gripin e derrit dhe gripin e shpendëve.

Këto sëmundje përhapen përmes pikave në ajër të lëshuara nga personat e infektuar kur flasin, kolliten ose teshtijnë. Molekulat e vogla dhe të padukshme mund të qëndrojnë pezull në ajër për një kohë të gjatë dhe njerëzit i kapin sëmundjet duke marrë frymë në një grup të madh molekulash ndërsa ato fshihen, shkruan The Mirror.

Studiuesit në Kinë testuan maskën në një dhomë të mbyllur duke spërkatur lëng që përmban proteina virusi në mbulesën e fytyrës. Sensori iu përgjigj vetëm 0,3 mikrolitra lëngu. Kjo është midis 70 dhe 560 herë më pak se sasia e lëngut të prodhuar nga një teshtitje dhe madje më pak se sasia e prodhuar nga kollitja ose të folurit.

Sensori përmban një lloj molekule sintetike që mund të identifikojë proteinat në patogjenë. Ata testuan modelin e tyre me aptamerë që mund të njohin COVID-19 , gripin e derrit dhe gripin e shpendëve.

Pasi aptamerët u lidhën me proteinat e virusit në ajër, një vegël e quajtur një transistor me porta joni paralajmëroi përdoruesit për patogjenët nëpërmjet telefonave të tyre.

Autori përkatës i studimit, Dr. Yin Fang, i Universitetit të Shangait Tongji, tha: “Hulumtimi i mëparshëm ka treguar se mbajtja e maskave për fytyrën mund të zvogëlojë rrezikun e përhapjes dhe kontraktimit të sëmundjes. Ne donim të krijonim një maskë që mund të zbulojë praninë e virusit në ajër dhe të paralajmërojë përdoruesin”.

“Maska jonë do të funksiononte vërtet mirë në hapësira me ajër të dobët, si ashensorët ose dhomat e mbyllura, ku rreziku për t’u infektuar është i lartë. Në të ardhmen, nëse shfaqet një virus i ri respirator, ne mund të përditësojmë lehtësisht dizajnin e sensorit për zbulimin e patogjenëve të rinj”.

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed