Menu

Më shumë fruta dhe perime, për një dietë më të shëndetshme

Në Prill 2021, Ministria e Shëndetësisë publikoi dokumentin Shëndeti në dorë: Me qëllim rritjen e konsumit të frutave, perimeve, bishtajoreve dhe drithërave të plota në familje. Teksti, i cili përmban një sërë informacionesh përmbledhëse dhe praktike u krijua gjithashtu për të sensibilizuar prindërit për të miratuar dhe promovuar një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar për të gjithë familjen, e cila përfshin sasi të përshtatshme të produkteve bimore.

Pjesët e propozuara nga dietologët janë ‘të paktën’ pesë fruta ose perime, me sugjerimin që të jetë e mundur të përdorni produkte sezonale. Dokumenti gjithashtu rekomandon mospjekjen e tepërt të perimeve për të kufizuar efektet e tyre si në aspektin e humbjes së lëndëve ushqyese ashtu edhe për të mos zvogëluar tepër ‘thërrmueshmërinë’ e produkteve dhe për këtë arsye aftësinë e tyre për të dhënë ngopje. Indikacionet përfshijnë përdorimin e çdo pjese të produkteve bimore dhe mbetjeve të tulit të frutave për të përgatitur pije të pasura me vitamina dhe fibra. Përveç frutave dhe perimeve, dietologu rekomandon të paktën 2-3 herë në javë, konsumin e bishtajoreve dhe drithërave dhe sugjeron përdorimin e tyre për përgatitjen e supave si një pjatë e pasur me ushqim dhe e balancuar.

 

Dietologu i ministrisë është në përputhje me atë që propozohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), të cilat rekomandojnë marrjen e 400 g fruta dhe perime (që përkthehet në pesë porcione / ditë ) për të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve.

Në nivel kombëtar, Udhëzimet për ushqimin e shëndetshëm (2018) të Këshillit për Kërkimin në Bujqësi dhe Analizën e Ekonomisë Bujqësore (CREA) theksojnë rëndësinë e inkurajimit të konsumit të frutave dhe perimeve në lidhje me efektet e dobishme për shëndetin si për karakteristikat e tyre ushqyese si furnizimi me fibra, vitamina dhe minerale e substanca me veprim mbrojtës, ashtu edhe për densitetin e tyre të ulët të energjisë i cili kontribuon në një gjendje të ngopjes. Një dietë që është veçanërisht e pasur me fruta dhe perime dhe pak yndyrë, sheqer dhe kripë ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit dhe sëmundjeve të sistemit tretës. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed