Menu

Murtaja afrikane e derrave, reagimi nga Ministria e Shëndetësisë së Italisë

Sipas të dhënave të fundit nga Instituti Zooprofilaktik Eksperimental i Piemonte, Liguria dhe Valle d’Aosta, kufomat e derrave të egër të gjetur të ngordhur për shkak të murtajës afrikane të derrit janë 27. Për momentin, zona e prekur përbëhet nga komunat e vendosura në Piemonte dhe Liguria. Kufoma e derrit të parë të egër që ngordhi nga murtaja u gjet më 5 janar 2022 dhe menjëherë më pas u ngrit një njësi e krizës pranë Ministrisë së Shëndetësisë së Italisë për të menaxhuar një situatë aspak të lehtë. Rreziku është frenimi i virusit që mund të dëmtojë të gjithë sektorin e përpunimit të mishit të derrit.

Për të kuptuar se sa ngjitës është mjafton të thuhet se virusi ka prekur dhjetëra vende prej vitesh, duke shkaktuar vdekjen e miliona kafshëve. Frika e veterinerëve është se do të mbërrijë në ferma dhe në atë moment do të ishte vërtet një fatkeqësi për sektorin sepse do të vinte ndalimi i eksportit. Në fakt, ka vende si Japonia dhe Kuba, të cilat tashmë kanë ndaluar importin e produkteve italiane. Tani le të shohim se çfarë është murtaja afrikane e derrave dhe pse është kaq e frikësuar. Ministria e Shëndetësisë së Italisë e cilëson si një infeksion viral që prek derrat e egër dhe derrat shtëpiak, por që nuk transmetohet te njerëzit. Është një sëmundje shumë infektive dhe shpesh fatale për kafshët. Këtu janë përgjigjet e ministrisë për pyetjet kryesore:

  1. Kur u shfaq dhe ku u përhap?

Sëmundja u zbulua në Afrikë në vitin 1921 dhe disa dekada më vonë u raportua në Evropë. Deri në fund të viteve 1990 ishte një rrezik i nënvlerësuar. Në vitin 2007, infeksioni u raportua në Kaukaz. Në këtë zonë sëmundja ka gjetur kushtet ideale për t’u përhapur, jo vetëm në rrjetin e dendur të fermave familjare të karakterizuara nga niveli i ulët i biosigurisë, por edhe në popullatën e derrit të egër. Infeksioni u përhap me shpejtësi drejt veriut, duke prekur në mënyrë progresive Federatën Ruse dhe disa republika të tjera që i përkasin ish-Bashkimit Sovjetik, duke përfshirë edhe shtetet anëtare të Bashkimit Evropian, si Poloninë, Gjermaninë, Estoninë, Letoninë, Sllovakinë, Greqinë, Lituaninë, Rumaninë, Hungarinë dhe Bullgarinë.

  1. Si transmetohet?

Sëmundja është shumë infektive dhe transmetimi mund të ndodhë në disa mënyra. Derrat e egër infektohen me njëri-tjetrin nëpërmjet kontaktit të thjeshtë me kafshët e infektuara që kullosin ose jetojnë në natyrë. Një mjet tjetër është ngrënia e mishit ose nënprodukteve të mishit nga kafshët e infektuara. Më pas është kontakti i kafshëve me çdo objekt të kontaminuar nga virusi, si veshjet e personelit që punon në ferma, automjetet dhe pajisjet. Mënyra më e zakonshme e përhapjes është qarkullimi i produkteve të derrit të kontaminuar dhe asgjësimi i paligjshëm i kufomave. Virusi ka rezistencë të mirë në mjedisin e jashtëm dhe mund të qëndrojë deri në 100 ditë, duke mbijetuar brenda mishit të kuruar për disa muaj ose duke i rezistuar temperaturave të larta. Për të kuptuar se sa e vështirë është të bllokosh infeksionin, mjafton të mendosh se kur derrat e egër kalojnë pranë qendrave të banuara dhe rrëmojnë në mbeturina, mund të infektohen dhe të transferojnë virusin për dhjetëra kilometra përmes feçeve dhe urinës. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Postime të ngjashme

LINI NJË KOMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed